c S

Slovenija pri humanitarni pomoči daje poudarek otrokom, nazadnje pomoč Afriškemu rogu

19.08.2011 12:49 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Slovenija v zadnjih letih za humanitarno pomoč namenja približno milijon evrov letno, večinoma v obliki prispevkov v podporo aktivnostim mednarodnih organizacij. Zadnji tovrstni prispevek je bil namenjen državam Afriškega roga. Posebno skrb pri humanitarni pomoči sicer namenja otrokom in mladostnikom ter zdravstveni oskrbi prizadetih v konfliktih.

Kot so ob današnjem svetovnem dnevu humanitarnosti sporočili z zunanjega ministrstva, Slovenija humanitarno pomoč namenja ob naravnih nesrečah, oboroženih konfliktih in v nujnih primerih takih razsežnosti, ki jih prizadeto območje ali država ne more sama obvladovati. Cilj je reševati življenja, lajšati trpljenje in ohraniti človekovo dostojanstvo.

Slovenija sicer v zadnjih letih za humanitarno pomoč namenja približno milijon evrov letno, pri čemer gre doslej največji delež za podporo aktivnostim mednarodnih organizacij, saj na ta način nujna pomoč ob humanitarnih katastrofah najhitreje doseže pomoči potrebne.

V minulih letih je tako Slovenija podprla humanitarne aktivnosti vrste mednarodnih organizacij, od Globalnega sklada za boj proti aidsu, malariji in tuberkulozi ter Mednarodnega odbora Rdečega križa in drugih, pa do Sklada ZN za pomoč otrokom, Svetovne zdravstvene organizacije, Svetovnega programa za hrano in Urada visokega komisarja ZN za begunce.

Zadnji tovrstni prispevek je bil preko Svetovnega programa za hrano namenjen Etiopiji, Keniji in Somaliji. Ob aktualni prehranski krizi na Afriškem rogu so se sicer v zbiranje pomoči za prizadeto prebivalstvo vključile tudi slovenske nevladne organizacije, so spomnili na MZZ in to pobudo pozdravili.

Okoli 15 odstotkov humanitarne pomoči Slovenija medtem vsako leto nameni neposredno za projekte, ki se izvajajo v posameznih državah in so izbrani na javnih razpisih, ter za sofinanciranje humanitarnih projektov ustanov, katerih soustanoviteljica je slovenska vlada. Ob tem posebno skrb namenja v kriznih razmerah najbolj nemočni skupini - otrokom in mladostnikom.

V zadnjih letih so bili tako izvedeni oz. podprti številni projekti, namenjeni pomoči otrokom, kot so projekti rehabilitacije palestinskih otrok ter otrok iz Ukrajine, BiH, Kosova in Črne gore ter različna pomoč otrokom na Haitiju, Šrilanki, Madagaskarju, v Iraku in drugod.

V okviru humanitarnih aktivnosti Slovenija poleg tega precejšnjo pozornost posveča tudi zdravstveni oskrbi prizadetih v konfliktih. Tako je npr. Libiji in sosednjim državam, v katere se je zateklo večje število Libijcev, doslej namenila skupno skoraj 100.000 evrov.