c S

Konec septembra pogovor Thalerja s preiskovalci Olafa

19.08.2011 11:57 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Nekdanji evropski poslanec Zoran Thaler je danes za STA potrdil, da ga konec septembra čaka pogovor s predstavniki Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf). Točen datum intervjuja še ni znan, sicer pa Thaler pričakuje, da bo razjasnil "vse okoliščine in vso resnico" ter da bo odločitev Olafa na koncu zanj pozitivna.

Thaler se je pred meseci skupaj s še tremi evropskimi poslanci iz Romunije, Španije in Avstrije znašel v središču korupcijske afere. Britanski časnik Sunday Times je namreč marca poročal, da so bili poslanci pripravljeni sprejeti denar v zameno za vlaganje "pravih" dopolnil k evropski zakonodaji, svoje navedbe pa je podkrepil tudi z na skrivaj posnetimi video posnetki.

Pri Olafu so že konec junija za STA povedali, da pričakujejo, da bodo preiskavo Thalerjevega primera končali do konca leta. Časnik Delo je nato danes ob sklicevanju na Thalerjevega pooblaščenega odvetnika Boštjana Penka poročal, da so konec julija prejeli vabilo na pogovor s predstavniki Olafa, ki bo potekal enkrat konec septembra.

Thaler je za STA to potrdil in izrazil pričakovanje, da se bodo razjasnile "vse okoliščine in vsa resnica" ter da se bo njegov primer končal enako kot primer evropskega poslanca iz Španije Pabla Zalbe Bidegaina. Olaf je namreč ugotovil, da Španec ni kriv obtožb.

Thaler pa medtem po pisanju Dela še vedno ni dobil vabila na pogovor s strani Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). NPU je sicer že pred časom predlagal, da se pri Thalerju opravi hišna preiskava, a je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča to zavrnila.

Iz protikorupcijske komisije so nato julija sporočili, da proučujejo možnosti, da pristojni organ zaprosijo za preveritev dela sodnice. Kot so namreč ocenili, gre za primer sodne odločbe, ki "zaradi vsebinske in pravne argumentacije (oziroma skoraj popolnega umanjkanja enega in drugega) zahteva posebno pozornost".

Glede postopka v Sloveniji je Thaler danes za STA dejal, da "je bistveno, da se dela strokovno in da ljudje, ki odločajo o preiskovanju, ne popustijo pritiskom medijev, internetnih forumov in podobnega". Odločitev preiskovalnega sodišča proti hišni preiskavi je ocenil kot "logično" ter dodal, da je "pomembno, da se odločitve neodvisnih organov spoštujejo".