c S

3Lan naj bi dvignil roke od Večera

19.08.2011 10:52 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Lastnik podjetja 3Lan Denis Čeh odločitev ministrstva za kulturo, da še ne more odločiti o izdaji soglasja za nakup Večera, razume kot dokončno zavrnitev in tako konec zgodbe, poroča današnji Večer. Po informacijah časnika, naj bi že tudi stekli pogovori o vrnitvi 935.000 evrov varščine, ki jo je 3Lan nakazal prodajalcu - Delu.

Po neuradnih informacijah Večera naj 3Lan ne bi bil več zainteresiran za končanje posla tudi zaradi bistveno spremenjenih okoliščin.

Čeh naj bi za Večer odštel 9,325 milijona evrov. Za nakup Večera se je Čeh z Delom dogovoril junija lani, pozneje pa je sklenil pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, sicer lastnikom in direktorjem družbe Dela Revije, ki ima že več mesecev blokirane račune.

Z nakupom Večera se ukvarja tudi komisija za preprečevanje korupcije. Za Večer so na komisiji pojasnili, da je primer v zaključni fazi obravnave, pri čemer nekateri postopki preverjanja dejanskega stanja še potekajo. Končne ugotovitve naj bi bile predvidoma sprejete v mesecu ali najpozneje dveh.

Komisija naj bi preverjala predvsem izvor denarja v zadevi in morebitna koruptivna ozadja pri izpeljavi posla, ki ga je Urad za varstvo konkurence odobril. Urad je namreč konec februarja Delu izdal soglasje za prodajo 75 odstotkov delnic Večera murskosoboški družbi. Delo, ki je pogodbo za prodajo 79,24-odstotnega deleža Večera z družbo 3Lan sklenilo junija lani, je čakalo še na soglasje ministrstva za kulturo.

Posel pa se je nato ustavil pri kulturnem ministrstvu, ki mora po zakonu o medijih avtorizirati vsako povečanje lastniškega deleža nad 20 odstotkov.