c S

Po svetu danes obeležujejo dan humanitarnosti

19.08.2011 08:26 New York/Bruselj, 19. avgusta (STA) - Po svetu danes obeležujejo dan humanitarnosti, ki so ga Združeni narodi razglasili v počastitev spomina na humanitarne delavce, ki so izgubili življenje med opravljanjem dela. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ob letošnjem dnevu humanitarnosti opozoril, da med reševanjem drugih umre preveč humanitarnih delavcev.

Po navedbah Združenih narodov je zagotavljanje pomoči ljudem v stiski za humanitarne delavce v zadnjih desetih letih postalo vse nevarnejše. Število napadov na humanitarne centre se je potrojilo, lani pa je bilo po svetu ubitih, huje poškodovanih ali ugrabljenih 242 humanitarnih delavcev. ZN so za sporočilo letošnje kampanje izbrali geslo "Ljudje pomagajo ljudem".

Kot je Ban še zapisal v sporočilu, objavljenem na spletni strani svetovne organizacije, je dan humanitarnosti tudi priložnost, da razmislimo o svojem življenju in o tem, kaj še lahko storimo, da bi pomagali drugim.

"Humanitarni delavci so skromni, njihovi dosežki pa sploh ne. Vsak od njih je pomemben za tisoče ljudi, to pa lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo, med lakoto in pomanjkanjem ter obljubo in samozadostnostjo," pa je pred dnevom humanitarnosti poudarila evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva.

EU je največja svetovna donatorica humanitarne pomoči. Kot so sporočili v Bruslju, je sedemindvajseterica od začetka letošnjega leta prispevala več kot 37 odstotkov svetovnih sredstev za humanitarno pomoč.

Slovenija v zadnjih letih za humanitarno pomoč namenja približno milijon evrov letno. Največji delež humanitarne pomoči je bil po navedbah zunanjega ministrstva doslej posredovan v obliki prispevkov v podporo aktivnostim mednarodnih organizacij, saj tako nujna pomoč ob humanitarnih katastrofah najhitreje doseže pomoči potrebno prebivalstvo.

Svetovni dan humanitarnih dejavnosti je leta 2008 razglasila Generalna skupščina ZN. Datum je izbrala v spomin na napad na urad ZN v Bagdadu 19. avgusta 2003, ko je bilo ubitih 22 humanitarnih delavcev, med njimi posebni predstavnik generalnega sekretarja ZN Sergio Vieira de Mello.