c S

Zaradi možnosti predčasnih volitev se Sloveniji mudi izbrati arbitra

19.08.2011 10:59 Ljubljana, 18. avgusta (STA) - Sloveniji se zaradi možnosti predčasnih volitev mudi izbrati slovenskega člana na arbitražnem sodišču, ki bo odločalo o meji s Hrvaško, je nocoj v Odmevih TV Slovenija poudaril pravosodni minister Aleš Zalar. Kot je dejal, mora arbitra imenovati državni zbor, če ga zaradi razpusta ne bi imenoval, pa bi to storil predsednik arbitražnega sodišča.

"Imejmo pred očmi, da o tem odloča DZ. Brez DZ ne moremo priti do arbitra," je poudaril Zalar. In ker obstaja možnost razpusta DZ zaradi predčasnih volitev, je po ministrovem mnenju treba odpraviti tveganja, da Slovenija ne bi imenovala svojega arbitra. V Sloveniji namreč zaradi dejstva, da je v postopek vključenih pet različnih organov, ta postopek traja minimalno tri mesece, čim se kaj zaplete, pa se ta postopek bistveno podaljša, je še pojasnil minister.

Zunanje ministrstvo je pravosodnega obvestilo, da je Hrvaška zaključila tehnična pogajanja v zvezi z vstopom v EU in da bo po vsej verjetnost decembra podpisala pristopno pogodbo. V arbitražnem sporazumu je zapisano, da vsi roki začnejo teči s podpisom pristopne pogodbe. Če Slovenija razmišlja o tem, da bi lahko imela predčasne volitve najbolj zgodaj decembra, to pomeni, da bi morala prej steči določena opravila, vključno z razpustom DZ, je dejal Zalar.

Strokovnjaki ocenjujejo, da odločitve arbitraže ne bo prej kot v nekaj letih, je povedal Zalar. Obstaja pa možnost, da Slovenija in Hrvaška dosežeta dogovor glede dela odprtih vprašanj. Tu je edini kandidat, ki se je prijavil na razpis za slovenskega arbitra, Jernej Sekolec, po mnenju ministra "idealen kandidat", ker je velik strokovnjak za področje mediacije in rekonciliacije.

Predsednik ustavnega sodišča in dolgoletni diplomat Ernest Petrič, ki je bil pred časom povabljen h kandidaturi za slovenskega arbitra, a se ni prijavil, je v Odmevih poudaril, da Sekolec uživa tudi njegovo podporo. Kljub temu pa je opozoril, da po njegovem postopek izbire arbitra ne poteka transparentno.

Glede rešitve poteka meje med Slovenijo in Hrvaško pa bi moral biti po njegovem mnenju minimum sporazum Drnovšek-Račan. Ocenil je še, da je glede poteka meje na morju najpomembnejši t.i. junction,stik Slovenije z odprtim morjem, da bi Slovenci ostali pomorski narod.

Po poročanju TV Slovenija se na Hrvaškem postopki za izbiro arbitra še niso začeli, ker je hrvaška zakonodaja glede tega drugačna od slovenske. O tem bo tik pred začetkom arbitražnih postopkov najverjetneje odločala vlada. Na Hrvaškem je več kandidatov, glede katerih se tako koalicija kot opozicija strinjata, da so primerni za arbitra, kot sta nekdanji podpredsednik mednarodnega sodišča za pomorsko pravo Budislav Vukas in Davor Vidas z norveškega instituta Fridtjof Nansen, je še poročala Tv Slovenija.