c S

Delors: EU in evro sta na robu prepada

18.08.2011 14:27 Bruselj, 18. avgusta (STA) - Skupna evropska valuta evro in EU sta na robu prepada, ocenjuje dolgoletni predsednik Evropske komisije in izredno spoštovana osebnost v zgodovini EU Jacques Delors. Predlog nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja o ustanovitvi evrske gospodarske vlade je po njegovih besedah brez vrednosti.

V pogovoru za časnik Le Soir je Delors pozval k odprtju oči. "Evro in Evropa sta na robu propada," je dejal. "Rešitev, s katero bi se izognili propadu, se mi zdi precej očitna: države članice morajo sprejeti močno gospodarsko partnerstvo, za katerega sem se vedno zavzemal, ali pa več pooblastil prenesti na EU."

Delors je ob tem kritično ocenil ravnanje Merklove in Sarkozyja, ki po njegovih besedah predlagata minimalno sodelovanje, s katerim bi omejili prenos suverenosti na Bruselj. Njune ideje so v dani situaciji brez večjega pomena, je menil.

Kot nič več kot "nesmiselno igračko" je Delors ocenil tudi idejo o evropskem finančnem ministru. Pri tem se je oprl na izkušnje z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton. "Ali evropska diplomacija deluje kaj bolje od ustanovitve kvazi evropskega zunanjega ministra?" se je vprašal.

Kot je še ocenil ugledni Evropejec, vse od začetka krize evropski voditelji "ne vidijo realnosti", ki jo imajo tik pred nosom. "Kako lahko mislijo, da bodo trgi verjeli njihovim obljubam iz vrha evroskupine 21. julija, ko morajo na njihovo uresničitev čakati do konca septembra," je še izpostavil.