c S

Zagovornik načela enakosti opozarja na neučinkovito varstvo pred diskriminacijo

18.08.2011 12:46 Ljubljana, 18. avgusta (STA) - V Sloveniji ne moremo govoriti o učinkovitem varstvu pred diskriminacijo, je na novinarski konferenci dejal zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc. Dotaknil se je tudi aktualnih razmer v družbi in opozoril, da bi skorajšnje zbiranje podpisov za referendum o družinskem zakoniku utegnilo povzročiti izbruh homofobije in verske nestrpnosti.

Vernik Šetinc je na današnji novinarski konferenci opisal poročilo zagovornika za leto 2010, ki ga je vladi oddal konec marca. Kot je opozoril, je prišlo do zapletov pri obravnavi poročila, saj je vlada ob njem "očitno čutila veliko nelagodje".

Njegovo ključno sporočilo je sicer to, da v Sloveniji ni učinkovitega varstva pred diskriminacijo, saj je verjetnost, da bo kršitelja zadela sankcija, minimalna oz. zanemarljiva. Tudi podatki iz prakse kažejo, da je izredno malo sodb, ki bi komu naložile kakšno sankcijo, pa še te so mile, je pojasnil.

Na teh ugotovitvah temelji tudi njegova strategija, v kateri Vernik Šetinc predlaga ustanovitev neodvisnega telesa, ki bi zaščitilo žrtve diskriminacije in ki bi imelo možnost sankcionirati takšne kršitve. Trenutni sistem varstva pred diskriminacijo je namreč po njegovi oceni le "fasada" in je neučinkovit.

Zagovornik pri tem pogreša odziv vlade na probleme, ki jih izpostavlja, in pričakuje odločitev vlade o nadaljnjih ukrepih. Problemi so namreč po njegovih besedah znani že dalj časa, "ni pa želje po tem, da se presežejo". Opozarja tudi, da je od predsednika vlade Boruta Pahorja že slišal, da kakšne nove institucije ne bo.

Vernik Šetinc se je danes dotaknil tudi aktualnih družbenih razmer, pri čemer je opozoril, da bi v prihodnjih mesecih utegnilo priti do "psihoze", zaradi katere bi prišlo do "množičnega spregledovanja mej dovoljenega". Skorajšnje zbiranje podpisov za referendum o družinskem zakoniku bo namreč nujno povzročilo "eskalacijo homofobije in verske nestrpnosti", je dejal zagovornik in opozoril na porast sovražnega govora tako proti istospolno usmerjenim kot tudi proti verskim skupnostim. Po njegovem mnenju bi ustavni sodniki morali referendum prepovedati.

Zagovornik je izpostavil tudi ravnanje ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. Kot je dejal, minister v srednjih šolah in gimnazijah promovira heteroseksualne odnose med spoloma. Po mnenju zagovornika gre za sporno početje oz. za diskriminacijo drugih skupin, saj mladostniki ob tem niso širše podučeni o spolnih identitetah.