c S

Pahor predvidoma sredi septembra v DZ s paketom ministrov, na njihovo potrditev bo vezal zaupnico

18.08.2011 11:57 Ljubljana, 18. avgusta (STA) - Premier Borut Pahor naj bi predvidoma sredi septembra v DZ poslal paket petih novih ministrov in na njihovo potrditev vezal zaupnico. Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je za STA potrdil, da je to tudi najbolj logična in najbolj verjetna možnost. Kot najresnejšo kandidatko za mesto predsednika DZ mediji omenjajo Darjo Lavtižar Bebler.

Prihodnji mesec, 23. septembra, se iztečejo trije meseci, odkar je šolski minister Igor Lukšič po odstopu Gregorja Golobiča začasno prevzel vodenje ministrstva za visoko šolstvo. Poleg novega visokošolskega ministra pa bo Pahor moral predlagati še novega ministra za javno upravo, kulturo, gospodarstvo in notranje zadeve.

Vodstveni stolčki na prvih treh ministrstvih so se izpraznili po odhodu Zares iz koalicije in posledično odstopu treh ministric iz te stranke, prejšnji teden pa je svoj odstop zaradi ugotovljenih nepravilnostih pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad podala tudi notranja ministrica Katarina Kresal.

Današnje Delo piše, da naj bi bil širši nabor ministrskih kandidatov že pripravljen, med njimi pa naj bi bili poslanci SD in sedanji uslužbenci ministrstva. Kumer je za STA dejal, da je to vprašanje za predsednika vlade, na vprašanje, ali se o imenih v stranki vendarle kaj pogovarjajo pa je dejal: "Mandatar govori in mandatar izbira".

Ker predsednik državnega zbora Pavel Gantar s 1. septembrom zapušča ta položaj, treba najti tudi kandidata, ki bo Gantarja nasledil. Mediji poročajo, da je najresnejša kandidatka za Gantarjevega naslednika poslanka SD Darja Lavtižar Bebler.

Kumer je razložil, da bodo o tem govorili drug teden, ko se bodo poslanci vrnili z dopusta. Je pa poudaril, da to ni samo stvar SD, "tako kot nekateri zmotno menijo". Po njegovih besedah treba pogovor speljati med obema koalicijskima strankama, nato pa še pogovore z nekaterimi drugimi poslanskimi skupinami.

Po Kumrovih besedah je prav, da se pred tajnim glasovanjem za novega predsednika DZ skuša pridobiti večino, ki bo omogočila izvolitev "te predsednice ali tega predsednika". Ob tem je dodal, treba "v tem času do volitev, kadar koli bodo, zagotoviti to stabilnost".

Ugibanja, da bi se poslanci z odstopom Kresalove utegnili seznaniti že v petek, ko se bo DZ sestal na žalni seji ob smrti nekdanjega predsednika vlade in predsednika NSi Andreja Bajuka, pa je Kumer zavrnil.

Kresalova je sicer prejšnji teden ob napovedi odstopa napovedala tudi, da bo kot predsednica LDS odšla po zaupnico na svet stranke. Predsednik sveta LDS Anton Anderlič je danes za STA dejal, da bo seja sveta stranke prihodnjo sredo.