c S

V Haagu se danes začenja nov proces proti Haradinaju

18.08.2011 08:04 Haag, 18. avgusta (STA) - Na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se bo danes začel ponovljen proces proti nekdanjemu kosovskemu premieru Ramushu Haradinaju in še dvema soobtoženima. Gre za prvi primer ponovljenega sojenja na haaškem sodišču, poročajo tuje tiskovne agencije.

Danes naj bi bil v Haagu le uvodni nagovor, v petek pa naj bi tožilstvo zaslišalo prve priče. Na novem sojenju naj bi uporabili večino dokaznega gradiva iz prvega sojenja, v živo pa naj bi pričalo le okoli deset prič, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nekdanji poveljnik nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Haradinaj in soobtožena pripadnika OVK Idriz Balaj in Lahlo Brahimaj so obtoženi vojnih zločinov, ki naj bi jih zagrešili v letih 1998 in 1999 v taborišču Jablanici.

Haaško sodišče je Haradinaja in Balaja aprila 2008 na prvi stopnji oprostilo, Brahimija pa je obsodilo na šest let zapora. Pritožbeni svet sodišča pa je nato julija lani sprejel pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo in odredil novo sojenje, češ da je bilo sojenje končano, preden so svoje izjave podale vse priče. Del prič naj bi ustrahovali, zato niso želele pričati.

Obtožnico proti trojici je haaško sodišče nato oktobra lani skrčilo, tako da jih zdaj ne bremenijo več zločinov proti človečnosti.

Danes 43-letni Haradinaj je najvišji kosovski predstavnik, ki mu sodijo v Haagu.