c S

Danes znan noveliran program za Teš 6

18.08.2011 08:04 Šoštanj, 18. avgusta (STA) - Termoelektrarna Šoštanj (Teš) bo danes predstavila noveliran investicijski program za projekt šestega bloka elektrarne. Revizija programa Teša 6, katerega vrednost naj bi se povzpela na 1,3 milijarde, je sicer že četrta po vrsti, zahtevala pa jo je tudi vlada.

Holding Slovenske elektrarne (HSE) se je za novelizacijo investicijskega programa odločil in s pripravami tudi začel še preden ga je k temu pozvala vlada, so za STA pojasnili na HSE in dodali, da so po sklepu vlade za novelizacijo prenovo začeli še intenzivneje udejstvovati.

Vlada je namreč 14. aprila obravnavala celovito poročilo o Tešu 6 in HSE pozvala, naj imenuje posebnega revizorja, ki bo preveril poslovanje Teša, saj da projekt ni bil dobro voden.

Takrat je vlada tudi sklenila, da bo državno garancijo za 440 milijonov evrov oz. 80 odstotkov posojila pri Evropski investicijski banki (EIB) predlagala le, če bo investitor pripravil nov investicijski program, ki bo predvidel donosnost, kot jo v sektorski politiki zahteva ministrstvo za gospodarstvo.

V sektorski politiki za energetiko pa je zapisano, da morajo vlagatelji v elektrarne na fosilne vire pri izdelavi investicijskega programa uporabljati devetodstotno diskontno stopnjo. Pri dosedanjem investicijskem programu je bila uporabljena sedemodstotna diskontna stopnja, kakršna se sicer skladno z vladno uredbo uporablja le za naložbe v neprofitne namene in za investicije brez tržnega tveganja.