c S

Nekdanji prvi mož Scotland Yarda opran obtožb v povezavi z vdiranjem v telefone

18.08.2011 08:00 London, 17. avgusta (STA) - Neodvisna komisija britanske policije (IPCC) je ugotovila, da vodja Scotland Yarda Paul Stephenson v zvezi s škandalom vdiranja v telefone na Otoku ni ravnal nezakonito. Stephenson je z vrha Scotland Yarda odstopil sredi julija zaradi spornih povezav policije z medijskim imperijem Roberta Murdocha, katerega mediji so se znašli v središču škandala.

Stephenson je med drugim odstopil zaradi očitkov, da je policija za svetovalca za stike z javnostmi najela Neila Wallisa, bivšega urednika sedaj že bivšega Murdochovega tabloida News of the World. Prav tako je bil deležen kritik, da je sprejel ponudbo za luksuzne počitnice s strani Wallisovega prijatelja.

A pritožbena komisija je danes sporočila, da je preiskavo proti Stephensonu in še trem nekdanjim visokim uradnikom policije v povezavi z medijskim škandalom opustila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IPCC je obenem sporočila, da bo preučila tudi obtožbe proti Stephensonovemu namestniku Johnu Yatesu, ki je prav tako odstopil zaradi škandala. Obtožen je bil, da je Wallisovi hčerki pomagal priskrbeti službo pri londonski policiji.

Zaradi škandala so sicer na policijo letele tudi obtožbe, da so njeni pripadniki novinarjem celo posredovali določene informacije in jim na ta način omogočili vdiranje v telefone. Prav tako naj bi kljub številnim dokazom pred leti preuranjeno zaključili prvotno preiskavo glede vdiranja v telefone.