c S

Sanaderju podaljšali pripor

17.08.2011 13:59 Zagreb, 17. avgusta (STA) - Bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju so danes podaljšal pripor še za dva meseca. Preiskovalni sodnik mu je pripor podaljšal na zahtevo Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki meni, da bi bivši premier na prostosti lahko vplival na priče ali pa bi skušal znova zbežati iz države.

Odločitev je sprejel preiskovalni sodnik zagrebškega županijskega sodišča Krešimir Devčić po današnjem naroku, na katerem so Uskok in Sanaderjevi odvetniki predstavili svoja stališča.

Sanaderjevi odvetniki menijo, da bi morali bivšega premiera med potekom korupcijskih preiskav izpustiti na prostost, saj ni nevarnosti, da bi pobegnil. Na odločitev pa se lahko pritožijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Narok je zaradi zdravstvenega stanja Sanaderja, ki ima težave z nogo, potekal v zagrebškem zaporu Remetinec, kjer je bivši premier priprt od 18. julija, ko ga je Avstrija izročila Hrvaški.

Danes je namreč Sanaderju potekel enomesečni pripor, ki so mu ga odredili že decembra lani zaradi nevarnosti bega in vplivanja na priče, potem ko je Uskok proti njemu sprožil preiskavo zaradi suma zlorabe položaja v primeru oglaševalske agencije Fimi media.

Njegova obramba se je pritožila že na to odločitev. Pritožbo je utemeljila s tem, da ni nevarnosti, da bi bivši predsednik vladajoče HDZ pobegnil iz države. Trdijo namreč, da decembra lani ni pobegnil, ko je po zahtevi Uskoka za odvzem poslanske imunitete odšel v Avstrijo, ampak da je šel na prej dogovorjeno službeno potovanje.

V Avstriji so ga nato na podlagi hrvaške tiralice prijeli, Hrvaški pa izročili 18. julija letos. Izvensodni senat zagrebškega županijskega sodišča teh argumentov konec julija ni sprejel in je ocenil, da še vedno obstaja nevarnost bega.

Uskok proti Sanaderju vodi šest preiskav zaradi suma zlorabe položaja in korupcije.