c S

Odbor o presoji ustavnosti referenduma o družinskem zakoniku predvidoma 5. septembra

17.08.2011 15:00 Ljubljana, 17. avgusta (STA) - Zahteva za presojo ustavnosti referendumske pobude o družinskem zakoniku še ni dokončno pripravljena, je potrdila predsednica odbora DZ za delo, družino in socialne zadeve Andreja Črnak Meglič. Kot predvideva, jo bo koalicija vložila konec meseca, matični odbor pa jo bo obravnaval še pred začetkom izredne seje DZ, predvidoma 5. septembra.

DZ je družinski zakonik sprejel 16. junija, Civilna iniciativa za družino in pravice otrok pa je 22. junija v DZ prinesla več kot 32.000 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o zakoniku. Začetek roka za zbiranje 40.000 podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis referenduma o družinskem zakoniku je 1. september. Zbiranje podpisov pa se bo predvidoma zaključilo 5. oktobra. V koaliciji so napovedali, da bodo zahtevali presojo ustavnosti referendumske pobude.

Črnak Megličeva pojasnjuje, da mora zahtevo za presojo ustavnosti referenduma najprej obravnavati odbor za delo, za tem gre na sejo DZ, kjer mora dobiti navadno večinsko podporo poslancev. Nato pa bo o ustavnosti neuveljavitve družinskega zakonika po njenih predvidevanjih odločalo ustavno sodišče v roku enega meseca ali več.

Predsednica odbora sicer upa, da referenduma ne bo, saj gre po njenem prepričanju za kršitev 14. člena ustave, ki zagotavlja vsakomur enakost pred zakonom. Kaj pa pravijo pravniki in ali bodo argumenti v zahtevi za presojo ustavnosti referenduma zadostni, pa sama, kot je dejala, ne more predvideti.

Kot je povedala, v današnjem času obstajajo različne oblike družin. Pri nasprotovanju družinskemu zakoniku gre po njenih besedah za diskriminacijo družin, kjer otrok živi z istospolnima partnerjema. Poleg tega poudarja, da pri tem prihaja do neupravičenega posega Cerkve, saj se aktivno vključujejo v to kampanjo. Ob tem se sprašuje, kje je tukaj ločitev Cerkve in države.

Ob tem Črnak Megličeva dodaja, "če ne bo do sprejetja zakonika prišlo sedaj, bo pa čez deset let". Slej ko prej se bo po njenih besedah to pojavilo tudi v evropskem pravnem redu.

Po besedah vodje Civilne iniciative za družino Aleša Primca, ki je tudi pobudnik referenduma, nasprotujejo zakoniku, ker je njegov namen zlasti razvrednotenje pomena matere in očeta za rojstvo, razvoj in vzgojo otroka. Med razlogi za nasprotovanje zakoniku pa je tudi to, da redefinira vrednoto družine in izenačuje zakonsko zvezo z istospolno partnersko skupnostjo.

Slovenska škofovska konferenca je tudi že javno izrazila nestrinjanje s spornim družinskim zakonikom in javno podporo vsem organizacijam, ki se zavzemajo za referendum.

Primc je sicer v okviru ponedeljkovega praznovanja Marijinega vnebovzetja na Brezjah nagovoril vernike, da bi bili seznanjeni z zavzemanjem za ohranitev vrednote družine. Med drugim je dejal, da je slovenska oblast "sprejela družinski zakonik, ki omalovažuje materinstvo in očetovstvo.

Od vložitve zahteve za ustavno presojo referendumske pobude na ustavno sodišče in do odločitve sodišča bo sicer zbiranje podpisov prekinjeno.