c S

Vrhovno sodišče potrdilo, da so ŠOS in članice pravne osebe javnega prava

17.08.2011 12:45 Ljubljana, 17. avgusta (STA) - Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in njene članice, v tem primeru ŠOU Maribor, so pravne osebe javnega prava in kot take zavezane k posredovanju informacij javnega značaja, je odločilo vrhovno sodišče. Kot v sporočilu za javnost navaja informacijski pooblaščenec, je vrhovno sodišče tako sledilo argumentom upravnega sodišča in pooblaščenca.

Gre za odločitev o pomembnem pravnem vprašanju, glede katerega v praksi ni bilo enotnega stališča, so pojasnili v sporočilu za javnost. Informacijski pooblaščenec je že aprila 2008 izdal odločbo, v kateri je ugotovil, da je Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) pravna oseba javnega prava in zato zavezana postopati po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja.

Pooblaščenec je z odločbo ŠOU Maribor (ŠOUM) naložil, naj prosilcu omogoči vpogled v dokumente v zvezi z volitvami v študentski zbor, in sicer obrazce za vložitev kandidature, obrazce podpore kandidatu (oboje brez osebnih podatkov), volilne razglase, objavljene na oglasnih deskah fakultet, zapisnike rednih in izrednih sej volilne komisije organa.

ŠOUM je vztrajal, da je pravna oseba zasebnega prava in zato ni zavezana k posredovanju informacij javnega značaja. Zoper odločbo pooblaščenca je sprožil upravni spor in zatrjeval, da v nobenem predpisu ni opredeljena kot pravna oseba javnega prava, celotna študentska organizacijska struktura pa ni nastala na podlagi oblastvenega akta, temveč na podlagi postopka samoorganiziranja študentov, kateremu je zakon dal samo normativni okvir, sicer pa je postopek identičen ustanavljanju društev. Po mnenju ŠOUM tudi ostali kriteriji, po katerih bi bila opredeljena kot pravna oseba javnega prava, niso izpolnjeni.

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo ŠOUM in zapisalo, da so odločujoči kriteriji za opredelitev pravne osebe javnega prava način ustanovitve, namen delovanja, način financiranja, izvrševanje javnih pooblastil in način pridobitve statusa člana, te elemente pa je treba obravnavati celostno. Vse od naštetega pri ŠOUM kaže na to, da je pravna oseba javnega prava. Sodišče je poudarilo, da gre pri ŠOS in njenih organizacijskih oblikah za organizacijo, ki deluje v javnem interesu.

Zoper sodbo upravnega sodišča je ŠOUM vložil revizijo, ki jo je vrhovno sodišče zavrnilo, pri čemer je v celoti sledilo argumentom upravnega sodišča in informacijskega pooblaščenca, so še zapisali.