c S

Sodnik danes odloča o Sanaderjevem priporu

17.08.2011 11:30 Zagreb, 17. avgusta (STA) - V zagrebškem zaporu Remetinec se je začel narok, po katerem bo preiskovalni sodnik zagrebškega županijskega sodišča Krešimir Devčić odločil, ali bo bivšemu premieru Ivu Sanaderju dovolil, da se v nadaljevanju protikorupcijske preiskave brani s prostosti ali pa mu bo podaljšal pripor. Odločitev naj bi sporočil popoldne.

Sodnik mora sprejeti odločitev, ker se bo Sanaderju danes iztekel enomesečni pripor. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je zahteval podaljšanje pripora za najmanj dva meseca. Obramba pa meni, da bi morali Sanaderja, ki je priprt od izročitve Hrvaški 18. julija, izpustiti.

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je povedal, da še ne bodo predlagali, da bi bivšega premiera izpustili na podlagi plačila varščine, da pa bodo glede na potek današnjega naroka morda razmisli o možnosti hišnega pripora.

Dodal je, da narok poteka v zaporu zaradi Sanaderjevega zdravstvenega stanja, saj mora biti osumljenec na naroku navzoč, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zaradi nevarnosti bega in vpliva na priče so pripor Sanaderju odredili že decembra lani, ko je Uskok proti njemu sprožil preiskavo zaradi suma zlorabe položaja v primeru oglaševalske agencije Fimi media.

Njegova obramba se je na to odločitev že pritožila. Pritožbo je utemeljila s tem, da ni nevarnosti, da bi bivši predsednik vladajoče HDZ pobegnil iz države. Trdijo namreč, da decembra lani ni pobegnil, ko je po zahtevi Uskoka za odvzem poslanske imunitete odšel v Avstrijo, ampak da je šel na prej dogovorjeno službeno potovanje.

V Avstriji so ga nato na podlagi hrvaške tiralice prijeli, Hrvaški pa izročili 18. julija letos. Izvensodni senat zagrebškega županijskega sodišča teh argumentov konec julija ni sprejel in je ocenil, da še vedno obstaja nevarnost bega.

Uskok proti Sanaderju vodi šest preiskav zaradi suma zlorabe položaja in korupcije.