c S

Pahor v DZ poslal odstopno izjavo Kresalove

17.08.2011 10:07 Ljubljana, 17. avgusta (STA) - Premier Borut Pahor je danes predsedniku DZ Pavlu Gantarju poslal obvestilo, da je Katarina Kresal odstopila z mesta notranje ministrice, so za STA potrdili v premierovem kabinetu. Poslanci se bodo tako morali prej vrniti s počitnic, saj mora biti seja DZ, na kateri bodo obravnavali odstop, sklicana v tednu dni po prejemu premierovega obvestila.

Poslovnik DZ namreč določa, da se obvestilo o odstopu ministra uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Tako mora biti seja, na kateri bodo poslanci obravnavali odstop Kresalove, do 24. avgusta. Parlamentarne počitnice naj bi sicer trajale do 31. avgusta.

Kresalova je prejšnji teden nepreklicno odstopila z mesta notranje ministrice. Za odstop z ministrskega mesta se je odločila potem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije v sredo ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo negativno mnenje. Takrat je Kresalova premieru ponudila svoj odstop, vendar ga Pahor ni sprejel.

Kresalova je ob sredinem odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS. Ta bo po besedah predsednika sveta LDS Antona Anderliča prihodnji teden.

Prihodnji teden - pred izredno sejo državnega zbora - pa se bodo sestali tudi poslanci SD. Kot je za povedal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumar, posamezni pogovori glede trenutnih političnih razmer potekajo tudi v počitniškem času. Kumer je izpostavil, da je do volitev treba zadržati normalno delovanje države oz. vlade, da se "ne bi predali trimesečni evforiji" v obliki predvolilne kampanje.

Da v SD v teh dneh razmišljajo o posebnih sestankih na temo predčasnih volitev, je za STA potrdil tudi predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkić. Ti posveti naj bi potekali v zaprtem krogu, zato tudi ni znano, kje in kdaj bodo potekali.