c S

Sojenje Mubaraku se bo nadaljevalo 5. septembra

15.08.2011 09:59 Kairo, 15. avgusta (STA) - Sojenje nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, ki je danes znova stopil pred sodnike v Kairu, se bo nadaljevalo 5. septembra, je odločil sodnik Ahmed Refat. Sojenje Mubaraku in njegovima sinovoma bo odslej potekalo za zaprtimi vrati, proces proti nekdanjemu predsedniku pa bodo združili s procesom proti bivšemu notranjemu ministru.

Predsednik sodišča Refat je po začetku današnje obravnave odločil, da se bo televizijski prenos sojenja, ki je doslej potekal v živo, prenehal zaradi zaščite javnega interesa, nadaljevanje sojenje pa preložil na 5. september.

Poleg tega je Refat odredil, da se sojenje Mubaraku, ki mu očitajo korupcijo in sodelovanje pri uboju okoli 850 protestnikov, združi s sojenjem nekdanjemu notranjemu ministru Habibu al Adliju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mubaraku in notranjemu ministru za časa njegovega režima al Adliju bodo sodili v okviru istega procesa, je odločil sodnik, združitev obeh procesov pa je utemeljil rekoč, da bodo s tem ugodili eni glavnih zahtev odvetnikov, ki zastopajo svojce žrtev množičnih protestov.

Obtožnica namreč tudi al Adlija bremeni odgovornosti za uboj protestnikov med januarsko ljudsko vstajo v Egiptu. Tudi proces proti njemu kot še šestim drugim visokim predstavnikom režima so preložili na 5. september, še poroča AFP.

Novica, da se bo dvojici vodilnih mož nekdanjega režima sodilo na istem sodnem procesu, so odvetniki svojcev žrtev pospremili z zadovoljstvom in aplavzom. Družine žrtev zastopa več kot sto odvetnikov, ki so bili danes navzoči v sodni dvorani.

83-letni Mubarak je tudi današnje sojenje zaradi šibkega zdravja spremljal iz bolniške postelje izza železne rešetke, ob navzočnosti sinov Alaja in Gamala, ki se soočata zgolj z obtožbami o korupciji, ki pa jih zanikata.

Na prvem sojenju 3. avgusta je Mubarak zavrnil obtožbe o korupciji in vpletenost v uboj okoli 850 protestnikov med množičnimi protesti, zaradi katerih je bil 11. februarja po 30 letih prisiljen odstopiti s položaja.