c S

Švicarski frank ob ugibanjih o dodatnih ukrepih centralne banke občutno navzdol

15.08.2011 09:59 Zürich, 15. avgusta (STA) - Tečaj švicarskega franka se je danes v primerjavi z evrom in dolarjem še dodatno znižal. Deloma sta k temu prispeva večji optimizem na svetovni borzah, zaradi česar vlagatelji ne bežijo več v varne naložbe, kot je frank, deloma pa k temu prispeva pisanje, da naj bi švicarska centralna banka načrtovala nove ukrepe za znižanje tečaja franka.

Že minuli teden so vodilni predstavniki švicarske centralne banke poudarili, da v svojih prizadevanjih za znižanje vrednosti franka v primerjavi z evrom in dolarjem osrednja švicarska denarna ustanova ne izključuje nobene možnosti.

Na mizi naj bi bila tako tudi opcija začasne vezave švicarske valute na evro, čeprav so v osrednji švicarski denarni ustanovi priznali, da to ni "ne pravno ne politično najlažji ukrep".

V minulih dveh tednih je centralna banka že dvakrat posredovala, da bi znižala tečaj evra. Minulo sredo se je tako odločila povečati obseg denarja, ki je na voljo komercialnim bankam, napovedala pa je tudi valutne zamenjave. Teden pred tem pa se je odločila za znižanje medbančne obrestne mere na raven med 0 in 0,25 odstotka, potem ko je bila ta med 0 in 0,75 odstotka. Hkrati je občutno povečala količino švicarskih frankov v obtoku.

Švicarski mediji so konec tedna poročali, da naj bi centralna banka že za ta teden načrtovala dodatne ukrepe, ki pa naj bi zaenkrat ostali na polju denarne politike in ne v obliki intervencij tečajne politike. Kot rečeno, pa v Bernu ne izključujejo niti možnosti začasne vezave švicarskega franka na evro oziroma ukrepa, s katerim bi določili zgornjo mejo, do katere bi se lahko frank gibal v primerjavi z evrom.

Predstavniki gospodarstva si po poročanju ameriške tiskovne agencije AP želijo, da bi bila ta pri 1,10 franka za evro, sindikati pa govorijo celo o 1,40 franka za evro. Trenutno je treba za evro odšteti 1,1284 franka, za dolar pa je treba odšteti 0,79 dolarja. Na vrhuncu borzne negotovosti minuli teden se je frank znašel na pariteti z evrom, za dolar pa je bilo treba odšteti le nekaj več kot 0,70 franka.

Frank zaradi stabilnosti švicarskega gospodarstva in javnih financ te alpske države tradicionalno velja za varno naložbo. A krepitev švicarske valute negativno vpliva na izvozni sektor, močno pa trpi tudi turizem.