c S

Izteka se rok za uskladitev pravnega reda z evropsko direktivo o avdiovizualnih storitvah

15.08.2011 09:49 Ljubljana, 15. avgusta (STA) - Danes se izteče rok, do katerega bi v naš pravni red morali implementirali evropsko direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah. Takšen zakon je vlada sicer pripravila in ga potrdila, vendar je še v parlamentarni obravnavi. Zakon so pripravili potem, ko je padel predlog novega medijskega zakona, ki je bil usklajen z omenjeno direktivo.

Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, s katerim se evropska direktiva implementira v naš pravni red, je vlada potrdila konec julija. Zakon širi regulacijo z linearnih medijskih storitev tudi na nelinearne, denimo na programe, ki se dobijo na zahtevo.

Predlog zakona posebno pozornost namenja otrokom in mladoletnikom kot najobčutljivejši kategoriji uporabnikov medijskih storitev. Predvideva ukrepe, ki otroke in mladoletnike ščitijo pred izpostavljenostjo vsebinam, ki bi lahko resno ogrozile njihov telesni, duševni in moralni razvoj, zlasti pred pornografskimi vsebinami in neupravičenim prikazovanjem nasilja v televizijskih programih in videih na zahtevo.

V predlogu zakona je precej manj regulirano področje oglaševanja. Predlog predvideva spremembe na področju oglaševanja v televizijskih programih. Strožji pogoji so predvideni za Radiotelevizijo Slovenija, kjer v "prime timeu" skupni obseg oglaševanja ne sme preseči devetih minut v okviru posamezne ure. Predlog zakona uvaja tudi regulacijo promocijskega umeščanja izdelkov v programskih vsebinah televizijskih programov oziroma drugih avdiovizualnih medijskih storitvah.

Zakon še naprej poudarja načelo države izvora, kar pomeni, da je izdajatelj medija dolžan spoštovati zakonodajo tiste države, iz katere oddaja. To se še posebej ureja za satelitsko oddajanje, kar doslej ni bilo urejeno. Šteje se, da je izdajatelj pod jurisdikcijo tiste države, ki mu omogoča zemeljsko posredovanje signala na satelit.

Skladno z omenjeno evropsko direktivo morajo države članice sprejeti tudi ukrepe za večjo dostopnost medijskih vsebin za invalidne in starejše osebe. V predlogu zakona je tako poudarjeno, da Slovenija v skladu z zakonom, ki ureja medije, spodbuja ponudnike, da osebam z okvaro vida ali sluha postopoma zagotovijo dostop do njihovih storitev. Ta ukrep se sicer že izvaja na podlagi zakona o medijih, v okviru razpisov.