c S

Med ZDA in Rusijo vre nov spor zaradi človekovih pravic

15.08.2011 09:35 Washington, 13. avgusta (STA) - Demokratski senator iz Marylanda Benjamin Cardin pripravlja zakon o sankcijah proti ruskim državnim uradnikom, ki naj bi bili vpleteni v kršitve človekovih pravic. State Department ima že tudi seznam teh uradnikov, ki je še tajen. Rusija pa pripravlja svoj seznam ameriških uradnikov za podobne sankcije.

State Department je julija potrdil, da ima tajni seznam ruskih državnih uradnikov, ki so vpleteni v umor ruskega odvetnika Sergeja Magnickega leta 2009. Ti uradniki ne morejo dobiti vize za vstop v ZDA.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Ribjakov je nato napovedal povračilne ukrepe Moskve in izdelavo seznama ameriških državnih uradnikov, ki ne bodo smeli v Rusijo. Šlo naj bi za osebe, ki so vpletene v aretacijo slavnega trgovca z orožjem Viktorja Buta in trgovca z mamili Konstantina Jarošenka.

Časopis Washington Times poroča, da je Moskva začela z izdelavo seznama v tem tednu. Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner je potrdil, da o tem vedo le iz medijev, ruska stran pa jih o kakšnem seznamu uradno še ni obvestila.

Enačenje primera umora odvetnika v Rusiji s primerom trgovcev z orožjem in mamili pa je po mnenju predsednika organizacije Freedom House Davida Kramerja velik absurd oziroma zelo slaba šala. "Če je to najbolje, kar lahko spravijo skupaj, kot odgovor na aretacijo Buta in Jarošenka, potem nimajo veliko domišljije oziroma jih razrešitev primera Magnicki ne zanima," je za Washington Times povedal Kramer.

Buta so aretirali na Tajskem in ga predali ZDA, Jarošenka pa so pripadniki ameriških posebnih enot ujeli v Liberiji leta 2010. Letos je bil že obsojen zaradi izvoza mamil v ZDA. Odvetnik Magnicki pa je umrl, ker je preiskoval korupcijo ruskih državnih uradnikov.

Leta 2007 ga je najel glavni izvršni direktor sklada Hermitage Bill Browder, da razišče davčne prevare proti skladu v Moskvi. Uradniki notranjega ministrstva naj bi pokradli denar, ki ga je sklad plačal za davke ruski državi. Magnickega so aretirali isti uradniki, ki jih je preiskoval, leta 2009 pa je zaradi nasilnega ravnanja v zaporu umrl.

Browder sedaj odločno podpira predlog zakona, ki ga sestavlja Cardin. Ta ga je izdelal sicer že lani, vendar ga dopolnjuje z drugimi primeri kršenja človekovih pravic v Rusiji. Predlog za zdaj predvideva le prepoved potovanj v ZDA, vendar pa namerava Cardin dodati tudi zamrznitev premoženja ruskim uradnikom v tujini.

Poleg Magnickega predlog zakona meri tudi na uradnike vpletene v aretacijo nekdanjega lastnika naftnega podjetja Jukos Mihaila Hodorovskega in uradnike vpletene v umor novinarke Ane Politkovske leta 2006. Hodorovski in Politovska sta prišla navzkriž z nekdanjim predsednikom Rusije, sedanjim premierjem Vladimirjem Putinom. Hodorovski čemi v zaporu, ruske oblasti pa so za umor Politovske obtožile čečenske teroriste.

"Jasno je, da v Rusiji ni nobene možnosti za pravico. Zato smo se odločili, da gremo po poti izven Rusije. Uradniki skorumpirane države radi potujejo na Zahod, kjer skrivajo svoj denar in zahtevajo spoštovanje. To jim nameravamo sedaj odvzeti," je za Washington Times povedal Browder, ki podpira Cardinov predlog zakona.

Revija Foreign Policy je poročala, da so iz Rusije State Departmentu dali vedeti, da bodo v primeru potrditve zakona posledice. Če bodo sprejete sankcije za ruske države uradnike, potem ZDA ne bodo mogle računati na sodelovanje Moskve glede sankcij na primer za Libijo, Severno Korejo in Iran.