c S

Na avstrijskem Koroškem slovesno postavili prvi novi dvojezični tabli

17.08.2011 08:08 Železna Kapla, 16. avgusta (STA) - Avstrijska Koroška je danes dobila dve novi dvojezični tabli. Prvo sta v Železni Kapli slovesno postavila predsednika vlad Slovenije in Avstrije Borut Pahor in Werner Faymann, drugo so dobili v Žitari vasi. Pred tem so zgodovinski dogodek obeležili s slovesnostjo v Celovcu. Nove table pozdravljajo tako Slovenija in Avstrija kot manjšina.

S postavitvijo novih dvojezičnih tabel, ki so bile jabolko spora več kot 56 let, Avstrija izpolnjuje svojo dolžnost do slovenske manjšine. Po napovedih koroškega deželnega glavarja Gerharda Dörflerja naj bi ostale dvojezične krajevne napise brez slovesnosti postavili do 30. septembra, ko naj bi bilo na avstrijskem Koroškem dvojezično označenih skupno 164 krajev.

Pahor je na osrednji slovesnosti v deželnem dvorcu v Celovcu današnji dan označil za dan strpnosti, miru in dobrega sosedstva. "Danes sporočamo, da bomo gledali naprej v korist naših ljudi. Skupaj bomo reševali izzive sedanjosti in prihodnosti. Spoštovali bomo razlike med nami - politične, nacionalne, sleherne," je poudaril.

Po njegovih besedah so dobri sosedje, so zvesti prijatelji in zavezniki pomagali, da bomo te razlike z dobrimi kompromisi v korist večine ljudi tudi skupaj reševali. Pahor je ob tem dodal, da je izpolnitev 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) za Slovenijo pomemben znak. "To ne pomeni, da je s tem ta člen postal obsoleten, toda ravnanje avstrijskih oblasti je ravnanje v pravo smer," je dejal slovenski premier.

"Ponosni smo na Koroško in njeno raznolikost. To je lahko zgled za vso Avstrijo," pa je poudaril Faymann. Dejal je, da k raznolikosti sodi tudi jezik in dodal, da je opazil, da so vprašanje dvojezičnih tabel v zadnjih 50 letih spremljala tudi sovraštvo in strah. Ob tem se je strinjal s starim prepričanjem, da odnosi potrebujejo trdno podlago, medsebojno spoštovanje in občutke, da so vsi enakovredni.

Slovesnosti v Celovcu so se udeležili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger ter predstavniki slovenske manjšine in dežele Koroška.

"Rešitev vprašanja dvojezičnih napisov je izgledala kot 'mission impossible'. Zdaj lahko rečemo 'mission completed'," je v Celovcu poudaril državni sekretar v uradu avstrijskega kanclerja Josef Ostermayer, ki je menil, da je pri rešitvi glede dvojezičnih napisov zmagal razum. Dörfler pa se je zavzel tudi za več pravic nemško govoreče skupnosti v Sloveniji.

Iz metropole avstrijske Koroške se je slovesno vzdušje popoldne preselilo v Železno Kaplo, ki je novo dvojezično tablo dobila kot prva. Ta tabla je tudi največja, saj meri kar dva krat en meter. Pahor je pred več sto zbranimi dejal, da "to ni konec poti, temveč začetek, začetek v pravi smeri".

Avstrijski kancler je poudaril, da je kompromis glede dvojezičnih napisov v duhu Avstrije. "Danes je poseben dan za Koroško in poseben dan za Avstrijo," je dejal. Poudaril je še, da morajo biti vsi ljudje ponosni na svoj jezik.

Župan Železne Kaple, Slovenec Franz-Josef Smrtnik, je napovedal, da bo 16. avgust v tej občini v prihodnje praznik. "To je dan, za katerega si nikoli nisem mislil, da ga bom dočakal," je dejal.

Avstrijski minister za okolje Nikolaus Berlakovich, ki je sicer kot gradiščanski Hrvat tudi sam pripadnik manjšine v Avstriji, pa je opozoril, da je jezik treba negovati, dvojezičnost pa je označil za priložnost.

Postavitev novih tabel je pozdravila tudi slovenska manjšina v Avstriji. Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko je v sporočilu za javnost izpostavil, da je to "dan veselja za vse kraje, ki so 56 let po podpisu državne pogodbe dobili krajevne table", da pa je bila pot dolga. Predsednik Enotne liste Vladimir Smrtnik pa je ocenil, da pomeni postavitev dvojezičnih napisov v Železni Kapli in Žitari vasi "zgodovinski dogodek predvsem za oba kraja, prav tako pa tudi za vso slovensko narodno skupnost", pa tudi za vse ostale kraje, kjer naj bi do konca septembra postavili dvojezične napise.

S predstavniki krovnih organizacij Slovencev na avstrijskem Koroškem se je že dopoldne v Celovcu sešel Pahor. Predstavniki manjšine so na pogovorih poudarili, da gre za pozitivno in pomembno etapo, da pa postavitev novih tabel ne pomeni, da je Avstrijska državna pogodba izpolnjena. Omenili so tudi dejstvo, da na podlagi sprejete klavzule župani lahko sami odločajo glede postavitve novih tabel. Strinjali so se še, da je rešitev glede dvojezičnih tabel dobra osnova za rešitev ostalih odprtih vprašanj, s katerimi se sooča manjšina.

Predsednika slovenske in avstrijske vlade sta imela ob robu slovesnosti tudi dvostranske pogovore. Napovedano je bilo, da bosta govorila o novem zakonu o narodnih skupnostih in nadaljnjih korakih Avstrije pri spoštovanju ADP, a po srečanju nista dajala podrobnih izjav o vsebini. Je pa Pahor na novinarsko vprašanje potrdil, da sta govorila tudi o vprašanju rešitve vprašanja prometa v karavanškem predoru, zaradi katerega slovenski avtoprevozniki že nekaj časa grozijo z blokado predora, ter napovedal, da bodo njuni sodelavci skušali najti rešitev v prihodnjih dneh.