c S

Sodišče delitev blagovnih znamk Iskra naložilo upraviteljici

17.08.2011 08:05 Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je v postopku likvidacije Sozda Iskra naložilo likvidacijski upraviteljici, naj pripravi predlog razdelitve likvidacijske mase, to je blagovnih znamk, ki sestavljajo naknadno najdeno premoženje, tako da bo razdeljena vsem pravnim naslednicam Sozda. Kljub prizadevanjem namreč ni bil dosežen sporazum o souporabi znamk.

Tako bo sodišče navedene znamke razdelilo med subjekte, za katere je ugotovilo, da so pravne naslednice Sozda in upravičene do udeležbe pri delitvi likvidacijske mase, je razvidno iz danes objavljenega navodila sodišča na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Zaradi specifike postopka in razlage smotrnosti je sodišče udeležencem postopka omogočilo tudi vložitev eventuelnih ugovorov.

Za pravne naslednice Sozda je sodišče imenovalo družbe Iskraemeco, Iskra Mehanizmi, Iskra Industrija sestavnih delov, Hidria Perles, Iskra Telekom Holding, Iskra Vzdrževanje, Iskra Avtoelektrika, Iskra, Iskra MIS, Iskra Sistemi, Iskra Kondenzatorji in Iskra Invest.

Podjetja Sozda so že dolga leta v sporu glede blagovne znamke Iskra, ki je bila ena najbolj prepoznavnih jugoslovanskih oziroma slovenskih blagovnih znamk na tujih trgih. Blagovno znamko si je prisvojila delniška družba Iskra, nekdanje članice Sozda Iskra pa so več kot desetletje dolgem sporu leta 2004 podpisale sporazum o strateškem zavezništvu glede znamk Iskra.

Družbe Hidria Perles, Iskraemeco, Iskra ISD, Iskra Mehanizmi in Iskra Merilne naprave so sprožile pravdo v prepričanju, da morajo biti delni individualni imetniki znamke vsi pravni nasledniki nekdanjih delovnih organizacij, ki so ustanovile Sozd. Konec leta 2007 jim je pritrdilo tudi Višje sodišče v Ljubljani, a se je Iskra na sodbo pritožila.

Sozd Iskra, ki je zaposloval 35.000 ljudi, se je leta 1989 preoblikoval v holding. Tedaj so se podjetja kot so Iskratel, Iskraemeco, Rotomatika, današnji Domel in Iskra Ero odločila za samostojno pot, kasneje pa so jim v času privatizacije sledila še druga podjetja.