c S

Nadzor nad premoženjskim stanjem poslanca Zmaga Jelinčiča

16.08.2011 14:52 Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije bo opravila podroben nadzor nad premoženjskim stanjem poslanca Zmaga Jelinčiča. Za nadzor so se odločili na podlagi informacij, ki so jih pridobili v zadnjem tednu, so sporočili iz komisije. Jelinčičeva soproga je namreč pretekli teden na dražbi za 576.000 evrov kupila parcelo v Semedeli.

Soproga prvaka stranke SNS Monika Zupanc Jelinčič je sodelovala na četrtkovi dražbi nepremičnin, ki jo je pripravila koprska občina. Na dražbi je Jelinčičeva za 576.000 evrov kupila parcelo v Semedeli v izmeri 2211 kvadratnih metrov, katere izklicna cena je bila 552.000 evrov. O razlogih za nakup ni želela dati nobenih izjav.

Pred tem se je na dražbi potegovala tudi za parcela v izmeri 845 kvadratnih metrov prav tako v Semedeli z izklicno ceno 211.000 evrov, ki pa je nazadnje šla v roke Samiju Ayariju za skoraj dvakratno ceno.

Komisija za preprečevanje korupcije namerava sicer v letošnjem letu pregledati premoženjsko stanje še na naključnem vzorcu 50 zavezancev iz izvršilne in zakonodajne veje oblasti, ki so dolgoletni funkcionarji ali uradniki na položaju oziroma jim je funkcija ali služba prenehala v preteklih dveh letih, so sporočili.

Na komisiji so poudarili, da je skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije v primeru ugotovljenega nesorazmerno povečanega premoženjskega stanja dokazno breme pojasnjevanja obsega premoženja na zavezancu. Komisija lahko v določenih primerih preveri tudi premoženje družinskih članov zavezanca.