c S

Zaupnica Kresalovi prihodnji teden na seji sveta LDS

16.08.2011 14:50 Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Prihodnji teden bo seja sveta stranke LDS, na kateri bodo člani odločali o zaupnici predsednici stranke Katarini Kresal, je za STA pojasnil predsednik sveta LDS Anton Anderlič. Kresalova je prejšnji teden nepreklicno odstopila z mesta notranje ministrice, premier Borut Pahor pa odstopne izjave še ni poslal v DZ in je danes predvidoma še ne bo.

Kresalova je ob sredinem odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS. Za odstop z ministrskega mesta se je odločila potem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije v sredo ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo negativno mnenje. Takrat je Kresalova premieru ponudila svoj odstop, vendar ga Pahor ni sprejel.

V Pahorjevem kabinetu so za STA pojasnili, da premier predsednika DZ Pavla Gantarja o odstopu Kresalove še ni obvestil in da ga danes predvidoma še ne bo. To bo storil v zakonsko določenem roku, in sicer v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave. Pisno odstopno izjavo je Pahor prejel v četrtek, torej ima čas do 18. avgusta.

Prihodnji teden - pred izredno sejo državnega zbora - pa se bodo sestali tudi poslanci SD. Kot je za STA povedal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumar, posamezni pogovori glede trenutnih političnih razmer potekajo tudi v počitniškem času. Tudi Kumer je izpostavil, da je do volitev treba zadržati normalno delovanje države oz. vlade, da se "ne bi predali trimesečni evforiji" v obliki predvolilne kampanje.

Da v SD v teh dneh razmišljajo o posebnih sestankih na temo predčasnih volitev, je za STA potrdil tudi predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkić. Ti posveti naj bi potekali v zaprtem krogu, zato tudi ni znano, kje in kdaj bodo potekali.