c S

Skromna nemška gospodarska rast potopila evropske borze

16.08.2011 11:42 London/Pariz/Frankfurt, 16. avgusta (STA) - Indeksi na pomembnejših borzah stare celine se danes znižujejo, potem ko je Nemčija objavila podatke o izredno skromni gospodarski rasti v drugem letošnjem četrtletju. Vlagatelji čakajo tudi na izid srečanja med nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Vlagatelji bodo danes zelo pozorno spremljali, kakšen bo izid srečanja med obema najvplivnejšima voditeljema v območju evra, ki se bosta v Parizu sestala na pogovorih o negotovosti finančnih trgov in ukrepih v boju zoper dolžniško krizo v območju evra. Pred srečanjem so se sicer vrstila opozorila, da čudežnih rešitev ni pričakovati.

Borze pa je uvodoma potopila objava podatkov o nemškem gospodarstvu, ki se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim trimesečjem okrepilo le za 0,1 odstotka, potem ko je v prvih treh mesecih leta raslo še po 1,3-odstotni stopnji. Na letni ravni je bila rast bruto domačega proizvoda v drugem trimesečju 2,8-odstotna, potem ko je bila v prvem četrtletju petodstotna.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je trenutno pri okoli 2295 točkah, kar je 1,26 odstotka manj kot ob začetku dneva.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je na ravni 5921 točk oz. 1,66 odstotka pod današnjo začetno vrednostjo. Londonski FTSE 100 je doslej izgubil 0,83 odstotka in je pri 5306 točkah, na pariški borzi pa CAC 40 izgublja 1,93 odstotka in je pri okoli 3177 točkah.

Züriški SMI izgublja 0,75 odstotka, milanski FTSE Italia All-Share 1,43 odstotka, dunajski ATX pa je 1,26 odstotka nad izhodiščem. Uradni podatki so danes pokazali, da je Avstrija v prvem letošnjem četrtletju beležila enoodstotno rast. Rast avstrijskega BDP se je tako v primerjavi s prvim letošnjim trimesečjem, ko je bila 0,8-odstotna, še okrepila.

Na podlagi podatkov o nemški gospodarski rasti se je danes znižala tudi vrednost skupne evropske valute. Trenutno je na frankfurtski borzi za en evro treba odšteti 1,4383 dolarja, kar je 0,45 odstotka manj kot ob začetku dneva.

Neenotno so medtem zaključile azijske borze. Indeks Nikkei je v Tokiu pridobil 0,23 odstotka, 4,38 odstotka je pridobil osrednji južnokorejski indeks. Sydneyjski All Ordinaries je izgubil 0,68 odstotka, šanghajski Composite 0,71 odstotka in hongkonški Hang Seng 0,24 odstotka.