c S

Na mariborsko sodišče se vrača afera Satex

16.08.2011 07:09 Maribor, 16. avgusta (STA) - Na mariborskem okrožnem sodišču se danes znova odpira afera Satex, ki velja za doslej eno največjih posojilnih afer v Sloveniji. Potem ko je že kazalo, da bo primer absolutno zastaral, je zdaj sodišče vendarle razpisalo nove obravnave po pospešenem postopku.

Četverica obtoženih v omenjeni aferi, med katerimi so nekdanji uslužbenec Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Borut Rataj, menedžerja družbe Satex Štefan Poštrak in Mladen Kerin ter nekdanji notar Tomislav Ajdič, naj bi si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od NKBM pridobila za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi.

Vsi so bili za očitana kazniva dejanja leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, a je vrhovno sodišče sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Po številnih odpadlih obravnavah zaradi različnih opravičil obtoženih naj bi zadeva Satex novembra lani zastarala zaradi določila, da kazenski pregon zastara v dveh letih po razveljavitvi pravnomočne sodbe v postopku za izredno pravno sredstvo, kar se je zgodilo v omenjenem primeru.

Vendar je okrožno sodišče v Mariboru tedaj upoštevalo pobudo tožilstva in namesto sklepa o zastaranju postopka izdalo sklep o prekinitvi in hkrati na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti določb kazenskega zakonika.

Ustavno sodišče je junija letos sicer odločilo, da izpodbijani člen ni v neskladju z ustavo, a je v odločbi hkrati opozorilo, da je treba natančno prebrati vse odstavke "spornega" člena, saj posledice zastaranja ne nastopijo v vsakem primeru. Kot je poudarilo, je namreč potrebno upoštevati tudi določbe, ki določajo, "katera dejstva vplivajo na iztek roka in kako".