c S

V Murski Soboti bo prireditev ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matico

16.08.2011 07:09 Ljubljana, 16. avgusta (STA) - V Murski Soboti bo zvečer osrednja prireditev pred sredinim praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Z državnim praznikom, ki pa ni dela prost dan, se spominjamo odločitve Pariške mirovne konference, ko je Prekmurje leta 1919 pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Pred tem se je Prekmurje namreč 900 let razvijalo v okviru Ogrske, torej ločeno od preostalega matičnega slovenskega ozemlja, ki je večinsko spadalo pod Sveto rimsko cesarstvo. Ločnica med avstrijskim in ogrskim delom pa je ostala tudi po personalni združitvi obeh držav pod Habsburžani.

Vendar po razpadu Avstro-Ogrske po prvi svetovni vojni ni niti Pariška konferenca v celoti zaokrožila slovenskega etničnega ozemlja, saj je bila za mejo določena razvodnica med Muro in Dravo, s čimer so pod Madžarsko ostali porabski Slovenci.

Prekmurje so jugoslovanske čete brez boja zasedle že 12. avgusta 1919. Pri odločanju, kateri datum naj postane praznik, ki ga v Sloveniji kot državni praznik obeležujemo od leta 2006, pa je prevladal dan, ko je oblast od vojaških oblasti prevzel civilni upravitelj. To se je zgodilo v Beltincih 17. avgusta 1919 na množičnem ljudskem zborovanju.

Slavnostni govornik na drevišnji prireditvi v Gledališču Park bo pisatelj in publicist Vladimir P. Štefanec. V kulturnem programu bodo nastopili vokalna skupina Bel Canto, Soboški harmonikarski orkester, sopranistka Gabriela Bratina ter Anita Gregorec, ki bo interpretirala besedila.