c S

Na avstrijskem Koroškem slovesna postavitev prvih novih dvojezičnih napisov

16.08.2011 07:09 Celovec, 16. avgusta (STA) - V Železni Kapli in Žitari vasi bodo danes postavili prve nove dvojezične krajevne napise na avstrijskem Koroškem, kjer bo v prihodnje 164 dvojezično označenih naselij. Slovesnosti se bo udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor, ki bo imel z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom tudi dvostransko srečanje.

Pahor se bo v Celovcu skupaj z avstrijskim kanclerjem udeležil slovesnosti ob postavitvi prvih dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem v skladu z novim avstrijskim zakonom o narodnih skupnostih.

V Železni Kapli se bo premier nato udeležil še postavitve prvega od dveh novih dvojezičnih krajevnih napisov. Drugega bodo postavili v Žitari vasi, preostale pa bodo postavili do letošnje jeseni.

Pahor se bo s Faymannom sestal tudi na dvostranskem srečanju, na katerem naj bi govorila o novem zakonu o narodnih skupnostih, ki ga je avstrijski parlament potrdil julija, in pa o nadaljnjih korakih Avstrije pri spoštovanju Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki zadevajo položaj slovenske manjšine v Avstriji.

V okviru slovesnosti se bo Pahor v Celovcu sestal tudi s predstavniki treh krovnih organizacij slovenske manjšine v Avstriji, s katerimi bo govoril predvsem o aktualni manjšinski problematiki. Pahorja bo spremljal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš.

Dogovor o postavitvi 164 dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem kot tudi rabi uradnega jezika in drugih ukrepih za zaščito koroških Slovencev so po vrsti neuspešnih pogovorov aprila letos dosegli v Celovcu na pogajanjih med predstavniki avstrijske zvezne in koroške deželne vlade ter vseh treh krovnih organizacij koroških Slovencev.