c S

V Tuniziji tajni pogovori libijskih upornikov in režima

16.08.2011 07:08 Tunis, 15. avgusta (STA) - Libijski uporniki naj bi se s predstavniki režima libijskega voditelja Moamerja Gadafija sestali na tajnih pogovorih v Tuniziji, poročajo tuje tiskovne agencije, ki navajajo neimenovane vire. Pogovorov naj bi se udeležil tudi posebni odposlanec ZN za Libijo, bivši jordanski zunanji minister Abdel Ilah al Hatib.

Al Hatib je danes prispel v Tunis in ob tem povedal, da je prišel, da bi sodeloval na pogovorih o prihodnosti Libije med stranema. Dodal je, da bodo pogovori potekali v predmestju Tunisa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Viri blizu tunizijskim varnostnim silam so pred tem povedali, da se predstavniki sprtih strani od nedelje zvečer sestajajo za zaprtimi vrati na tunizijskem otoku Džerba blizu meje z Libijo. Na Džerbi naj bi bili v nedeljo libijski zunanji minister ter ministra za zdravje in socialne zadeve, je poročala tiskovna agencija TAP. Dodala je, da se pogajanj udeležuje "več tujih predstavnikov". Med njimi naj bi bil tudi odposlanec venezuelskega predsednika Huga Chaveza, zaveznika Gadafija.

Al Hatib si sicer že mesece s pogovori z libijskimi oblastmi v Tripoliju in uporniki v Bengaziju prizadeva za začetek pogovorov o prekinitvi ognja.