c S

Tanko sprašuje Zalarja in Fišerja o hitrosti razpleta predkazenskega postopka v primeru Kresalove

12.08.2011 13:22 Ljubljana, 12. avgusta (STA) - Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je glede predkazenskega postopka zoper ministrico za notranje zadeve v odstopu Katarino Kresal poslal odprto pismo ministru za pravosodje Alešu Zalarju in generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju. Zanima ga, ali lahko v tem primeru pričakujemo hiter razplet policijsko-tožilskega predkazenskega postopka.

Kljub izdatnemu angažiranju računskega sodišča in njegovega predsednika Igorja Šoltesa, da bi relativiziral klientilističen in koruptivni posel Kresalove glede najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ostaja dejstvo, da gre v danem primeru za izrazit primer sistemske korupcije, je v pismu Zalarju in Fišerju zapisal Tanko.

Kot poudarja, so sklepi računskega sodišča in komisije za preprečevanje korupcije jasni in nedvoumni. "Ugotovljenega dne, na ugotovljenem kraju in na ugotovljen način je bilo izpeljano protizakonito dejanje, ki ustreza definiciji korupcije," je zapisal.

Glede na "tožilski standard - neugotovljenega dne, na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način -" tako Tanko Zalarja in Fišerja sprašuje, ali lahko v primeru Kresalove pričakujemo hiter razplet policijsko-tožilskega predkazenskega postopka.

Generalni direktor policije Janko Goršek je sicer v četrtek dejal, da so preiskovalci v okviru predkazenskega postopka v primeru najema prostorov za NPU na Dimičevi ulici okrožnemu državnemu tožilstvu že posredovali določene ugotovitve. Policija je pri tem po Gorškovih besedah opravila več razgovorov, tudi z njim.

S preiskavo so začeli zaradi ugotavljanja morebitnih sumov storitve kaznivih dejanj, ki bi jih lahko storile tudi uradne osebe, pravi Goršek in dodaja, da preiskavo usmerja samo okrožno državno tožilstvo.

Sicer je glede pravilnosti najema prostorov na Dimičevi računsko sodišče v torek izdalo negativno mnenje, protikorupcijska komisija pa je v sredo v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na notranjem ministrstvu pri najemu teh prostorov ustreza definiciji korupcije. To je bil tudi razlog za nepreklicni odstop ministrice Kresalove.

Na podlagi prijave zunajparlamentarne NSi pa je postopek revizije najema stavbe za NPU sprožila tudi državna revizijska komisija.