c S

Sodišče zavrnilo poziv za izpustitev Timošenkove iz pripora

12.08.2011 13:22 Kijev, 12. avgusta (STA) - Prizivno sodišče v Kijevu je danes zavrnilo zahtevo za izpustitev nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko iz pripora. Timošenkovo so aretirali pred tednom dni zaradi kršitve sodnega postopka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Za obravnavanje zahteve za izpustitev Timošenkove ni pravnih razlogov," je pojasnila sodnica Olga Efimova. Dodala je, da je današnja odločitev dokončna in se nanjo ni moč pritožiti.

Timošenkova ob današnji razglasitvi odločitve ni bila navzoča, njeni podporniki v polni dvorani pa so vzklike, kot so "Sramota!" in "Kriminal v sodnikovem mestu! Tirana v zapor!", namenili sodniku, ki je sporočil dokončno odločitev sodišča.

"V Ukrajini sodni sistem sploh ne obstaja. Absurdno je, da pošljejo v zapor nekoga, ki sploh nima pravice, da bi odločitev izpodbijal," je povedal odvetnik Timošenkove Jurij Suhov.

Timošenkovi sodijo zaradi pogodbe o dobavi ruskega zemeljskega plina, ki jo je kot tedanja ukrajinska premierka leta 2009 podpisala s svojim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Pogodba naj bi bila po mnenju tožilstva za Ukrajino izredno neugodna. Če bo Timošenkova spoznana za krivo, ji grozi do 10 let zapora.

Timošenkova sicer trdi, da je žrtev maščevanja ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča proti voditeljem oranžne revolucije, po kateri je leta 2004 na oblast v Ukrajini prišla bolj zahodno usmerjena vlada. Janukovič zanika vpletenost v sojenje in pravi, da se v delo sodišča ne bo vpletal.

Petkova aretacija Timošenkove je presenetila tako ZDA kot članice EU, ki se bojijo, da bi lahko sporno sojenje Timošenkovi ogrozilo podpis pridružitvenega sporazuma, ki naj bi ga Kijev letos sklenil z EU.

V priporu lahko Timošenkova uporablja hladilnik in televizijo, ki so ji ju prinesli sorodniki, dostop pa ima tudi do knjig. Izpust Timošenkove podpirajo tudi številni ukrajinski zvezdniki, med drugim boksar Vitalij Kličko, ki je prekinil svoj trening za svetovno prvenstvo, da bi izrazil podporo Timošenkovi.