c S

Vlada poziva zainteresirane h kandidaturi za nadzornike STA

12.08.2011 13:21 Ljubljana, 12. avgusta (STA) - V uradnem listu bo danes objavljen javni poziv kandidatom za vladne predstavnike v nadzornem svetu Slovenske tiskovne agencije (STA). Zainteresirani se lahko prijavijo v roku 30 dni, vloge pa morajo poslati na ministrstvo za kulturo. Nadzorni svet STA bo štel pet članov, štiri predlaga vlada, enega člana pa izvoli svet delavcev.

Kandidat, ki se bo prijavil na javni poziv vlade, mora biti v skladu z zakonom o STA strokovnjak za medije, ekonomsko-finančni, pravni strokovnjak ali strokovnjak za informatiko.

Poleg tega mora imeti najmanj visokošolsko izobrazbo, vsaj deset let delovnih ali pet let vodstvenih izkušenj na področjih, ki zagotavljajo ustrezna znanja in izkušnje za opravljanje funkcije nadzora STA.

Po zakonu mora imeti nadzornik ob nastopu funkcije potrdilo o usposobljenosti za člane nadzornih svetov ali upravnih odborov gospodarskih družb, veljavno v RS. Obstajajo tudi omejitve, kdo ne more biti nadzornik STA, navedene pa so v zakonu o STA ter vladinem javnem pozivu.

Kot je zapisano v javnem pozivu vlade, morajo kandidati posredovati vlogo s prilogami v predpisani obliki. Vlogi morajo priložiti življenjepis, iz katerega so razvidne zahtevane strokovne izkušnje. Prav tako morajo posredovati zahtevano razpisno dokumentacijo ter izjavo, s katero izrecno dovoljujejo obdelavo in uporabo njihovih osebnih podatkov, ki bo uporabljena izključno z namenom in v zvezi s postopkom imenovanja.

Pisne prijave morajo kandidati poslati v zaprti ovojnici z označbo NE ODPIRAJ - prijava za člana nadzornega sveta STA, in sicer na naslov: Ministrstvo za kulturo, Maistrova 10, Ljubljana. Prijavo je možno oddati tudi v glavni pisarni ministrstva med uradnimi urami.

Ministrstvo bo vse prispele vloge kandidatov posredovalo vladi v nadaljnji postopek. Vlada bo izločila prepozne in nepopolne vloge. Najkasneje v 15 dneh po preteku roka za prijavo pa bo državnemu zboru poslala svoj predlog kandidatov. Vladne nadzornike bo imenoval DZ z večino glasov vseh poslancev.

Nadzorni svet agencije uvaja zakon o STA, ki so ga poslanci sprejeli sredi junija, veljati je začel 12. julija. Po določbah zakona morajo biti nadzorniki imenovani oz. izvoljeni najkasneje v 90 dneh po uveljavitvi zakona. Konstitutivno sejo nadzornega sveta skliče direktor najpozneje v 15 dneh po tem, ko je obveščen, da so bili izvoljeni vsaj trije člani sveta.

Skladno z zakonom se bo iskalo tudi novega direktorja STA. Postopek imenovanja novega direktorja se začne najkasneje v 30 dneh po konstituiranju nadzornega sveta. Sedanjemu direktorju Bojanu Veselinoviču namreč traja mandat do imenovanja novega, medtem ko bo odgovorna urednica Barbara Štrukelj skupaj z uredniško ekipo skladno z zakonom nadaljevala z delom do izteka mandata, za katerega je bila imenovana.