c S

Štiri države v območju evra s prepovedjo prodaj na kratko

12.08.2011 13:18 Pariz, 12. avgusta (STA) - Francija, Italija, Španija in Belgija so ali pa bodo v kratkem uvedle ali razširile prepovedi prodaj na kratko (short selling), je na spletni strani objavil Evropski organ za vrednostne papirje in trge (Esma). S tem se države želijo zoperstaviti "lažnim govoricam", ki destabilizirajo trge.

Države bodo z omejitvami prodaj na kratko poskusile "omejiti koristi, ki jih je mogoče doseči s širjenjem lažnih govoric" ali zagotoviti enake možnosti oz. boljšo regulacijo na medsebojno močno povezanih evropskih finančnih trgih. Kakšne ukrepe točno bodo države sprejele, Esma ni navedla.

Evropski finančni trgi so v zadnjih tednih zelo nestanovitni. "Razvoj dogodkov je zbudil skrb regulatorjev trgov vrednostnih papirjev po EU," je poudaril evropski organ.

Finančni trgi po svetu so v zadnjih dneh nihali med visoko rastjo in visokimi padci. Vlagatelje skrbijo ZDA, ki jim je bonitetna hiša Standard & Poor's minuli teden znižala kreditno oceno, Španija in Italija, za kateri se špekulira, da bi se lahko pridružili državam območja z evrom, ki potrebujejo finančno pomoč, ter Francija, ki ji sodeč po govoricah grozi znižanje bonitetne ocene.

Evropske države poskušajo tudi z omejevanjem prodaj na kratko nekoliko umiriti stanje na trgih in preprečiti širjenje govoric, ki povzročajo destabilizacijo na trgih.