c S

MNZ brez odškodninske odgovornosti pri odpovedi pogodbe z Ram Investom

12.08.2011 13:18 Ljubljana, 12. avgusta (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) že pripravlja terminski načrt za realizacijo priporočil računskega sodišča in postopek za odpoved pogodbe s podjetjem Ram Invest, so za STA potrdili v službi za odnose z javnostmi ministrstva. Pojasnili so še, da pogodbo lahko kadarkoli odpovedo brez kakršnekoli odškodnine odgovornosti.

Dvanajsti člen najemne pogodbe, ki jo je ministrstvo s podjetjem Ram Invest sklenilo 21. januarja lani, namreč predvideva, da je pogodba sklenjena za nedoločen čas, a jo lahko najemodajalec odpove z enoletnim odpovednim rokom, za najemnika pa velja šestmesečni odpovedni rok. Kot so še dodali na ministrstvu, se pogodbo lahko odpove brez soglasja nasprotne stranke.

Generalni direktor policije Janko Goršek je sicer v četrtek za POP TV dejal, da so preiskovalci v okviru predkazenskega postopka v primeru najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) okrožnemu državnemu tožilstvu že posredovali določene ugotovitve. Policija je pri tem po Gorškovih besedah opravila več razgovorov, tudi z njim.

S preiskavo so začeli zaradi ugotavljanja morebitnih sumov storitve kaznivih dejanj, ki bi jih lahko storile tudi uradne osebe, je povedal Goršek in dodal, da preiskavo usmerja samo okrožno državno tožilstvo, na katerem so tudi vse "odločitve v smislu izvajanja nadaljnjih ukrepov". V začetku preiskave je bila po Gorškovih besedah oblikovana skupina kriminalistov, ki se še vedno ukvarja s tem primerom.

Goršek je večkrat poudaril, da do zdaj ni bilo pritiskov na preiskovalce. Pričakuje, da bo tako do konca predkazenskega postopka.

Najem prostorov na Dimičevi ulici sta pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija in računsko sodišče. Slednje je MNZ v torek izdalo negativno mnenje v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU na Dimičevi in najema stavbe na Litostrojski v Ljubljani.

Komisija za preprečevanje korupcije pa je v sredo v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. To je bil tudi razlog za nepreklicni odstop notranje ministrice Katarine Kresal.

Na podlagi prijave zunajparlamentarne NSi pa je postopek revizije najema stavbe za NPU sprožila tudi državna revizijska komisija.