c S

Direktorica Garanta zavrača navedbe delavcev o izčrpavanju podjetja

12.08.2011 13:18 Polzela, 12. avgusta (STA) - Direktorica Garanta Vesna Frelih je četrtkove navedbe delavcev o izčrpavanju podjetja danes za STA zavrnila. Po njenem mnenju so očitki o izčrpavanju "popolnoma neresnični" in ji ni jasno, kako se "sploh takšne laži plasirajo v javnost". Dodala je, da je februarja vodenje družbe prevzela za eno leto, družba pa da že tretje leto posluje z izgubo.

Po oceni Frelihove je bilo razlogov za izgubo več, med drugim pa je največji vzrok huda recesija, ki je prizadela lesno industrijo. Po njenih navedbah se zadolženost podjetja med njenim vodenjem sploh ni spremenila, podjetje pa tudi ni najelo nobenega novega posojila.

Glede najema maksimalnega hipotekarnega posojila, s katerim naj bi po mnenju delavcev izčrpavala podjetje, je Frelihova pojasnila, da ima Banka Celje vpisano maksimalno hipoteko že precej let in to na skoraj vseh nepremičninah Garanta.

"Uredili smo zavarovanje posojila pri Poštni banki Slovenije. Aprila nam ta banka ni podaljšala posojila v višini 276.000 evrov, katerega zapadlost je bila v marcu. Banka je vztrajala na zavarovanju s hipoteko, ker pa Garant ni imel bremen prostih nepremičnin smo uredili zavarovanje z vpisom maksimalne hipoteke v višini okrog 400.000 evrov na nekaterih nepremičninah. Posel je bil popolnoma običajen in transparenten," je zagotovila Frelihova.

V zvezi s poslovanjem Garanta je pojasnila, da jim preglavice povzroča huda recesija, v kateri se nahaja lesna branža. Največji upad prodaje tako Garant beleži na slovenskem trgu in trgu nekdanje Jugoslavije. Poleg zmanjšanja povpraševanja so problem tudi stalni pritiski na zniževanje cen. Po njenih besedah so bili zato primorani znižati cene svojih izdelkov, da so obdržali pozicijo na trgu oz. svojo konkurenčnost in da so ohranili sodelovanje z Lesnino.

"Glede na to, da se borimo z recesijo, pa beležimo še neredno plačevanje naših dolžnikov. Vse to vpliva na likvidnost družbe. Dobavitelji pa so zaradi splošne panike v lesni industriji začeli skrajševati plačilne roke, zmanjševali so tudi svoj obseg poslovanja. Tako je večkrat prišlo do težav z dobavo repromateriala. Poleg tega nam dobavitelji zaradi manjšega obsega poslovanja proizvodnje v Garantu, niso mogli dobavljati manjših količin, ker se jim posel ne izplača. Občasno pa se tudi dobave ustavijo zaradi neplačil, kar danes ni nič neobičajnega," je dejala.

Zatrdila je, da ima Garant poravnane vse davke in prispevke. Izplačilo regresa za letni dopust pa po mnenju Frelihove ni bilo možno. Kljub naporom, da bi se dodatno zadolžili, so Garantovo vlogo za posojilo zavrnili vsepovsod. Po njenih navedbah Garant v preteklih letih ni izplačeval regresa, o težavah pri izplačilu regresa pa je obvestila predsednika sveta delavcev in predsednika podjetniškega sindikata.

Predviden rok za izplačilo regresa je najkasneje do konca oktobra v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. "Je pa to seveda vse odvisno od nadaljnjega poslovanja družbe in vzdrževanja tekoče likvidnosti. Ker so razmere na trgu še težje, napovedi pa nič obetavne, upam, da nam bo uspelo preživeti tudi to," je dejala Frelihova.

Po njenih ocenah je dosedanji dialog med upravo in pogajalci predstavnikov sveta delavcev ter sindikata potekal normalno. Očitke o njeni neudeležbi na zboru delavcev je označila za neutemeljene, saj da je šele v četrtek prejela vabilo za srečanje.

Zavrnila je tudi očitek o neodzivnosti in pri tem pojasnila, da je bila julija na dopustu in bolniški, o čemer pa ni dolžna obvestiti sindikat. Za Frelihovo je ravnanje sindikata Garanta popolnoma nerazumljivo, saj so doslej vedno prejeli plačo do 18. v mesecu.

V pogovoru za STA pa so delavci v četrtek povedali, da je Frelihova na celotno premoženje Garanta, vključno s parkirišči, aprila najela maksimalno hipotekarno posojilo, ki naj bi znašalo tri milijone evrov. Delavci so tudi navedli, da so Frelihovo pozvali na zbor delavcev in jim razloži, kakšna so razmere v podjetju, vendar je to odklonila. Po njihovi oceni je Frelihova neodzivna in nedostopna, saj v družbo "pride, ko pride", vsa pooblastila o vodenju Garanta pa so v njenih rokah.