c S

Preiskovalci glede najema NPU tožilstvu že posredovali določene ugotovitve

12.08.2011 08:17 Ljubljana, 11. avgusta (STA) - V okviru predkazenskega postopka v primeru najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki ga je lani začela Policijska uprava Ljubljana, so preiskovalci okrožnemu državnemu tožilstvu že posredovali določene ugotovitve, je za POP TV dejal generalni direktor policije Janko Goršek. Policija je opravila že več razgovorov, tudi z Gorškom.

S preiskavo so začeli zaradi ugotavljanja morebitnih sumov storitve kaznivih dejanj, ki bi jih lahko storile tudi uradne osebe, je povedal Goršek in dodal, da preiskavo usmerja samo okrožno državno tožilstvo, na katerem so tudi vse "odločitve v smislu izvajanja nadaljnjih ukrepov". V začetku preiskave je bila po Gorškovih besedah oblikovana skupina kriminalistov, ki se še vedno ukvarja s tem primerom.

Goršek je večkrat poudaril, da do zdaj ni bilo pritiskov na preiskovalce. Pričakuje, da bo tako do konca predkazenskega postopka. Kot pravi, lahko "katerikoli organ ali institucija v tej državi preveri ves postopek", opravili pa so tudi že razgovore z udeleženimi v preiskavi in ugotovili, da pritiskov ni.

Generalni direktor policije je dejal, da je bil v zvezi z najemom stavbe na Dimičevi obveščen "izključno samo o tistih zadevah, ki so bile vezane na ugotovitve komisij, ki so o tem odločale." V okviru ministrstva za notranje zadeve so namreč službe, ki skrbijo za pripravo vseh ostalih podrobnosti, je poudaril. Poleg tega pa je bil najem prostorov "samo en del projekta ustanovitve NPU".

Goršek je še opomnil, da v objektu ni samo NPU, ampak tudi drugi sestavni deli uprave kriminalistične policije in inšpektorata za notranje zadeve. Ob morebitni selitvi zaradi odpovedi najemne pogodbe za prostore na Dimičevi ulici pa bodo morali po Gorškovih besedah zagotoviti, da bo "čim manj moteča za delovne procese", sicer pa že imajo izkušnje s prejšnjo selitvijo.

Najem prostorov na Dimičevi ulici sta pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija in računsko sodišče. Slednje je ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) v torek izdalo negativno mnenje v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU na Dimičevi in najema stavbe na Litostrojski v Ljubljani. Komisija za preprečevanje korupcije pa je v sredo v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. To je bil tudi razlog za nepreklicni odstop notranje ministrice Katarine Kresal.