c S

Cameron: Izgredi nimajo nič skupnega s politiko, gre za krajo

11.08.2011 16:43 London, 11. avgusta (STA) - Britanski premier David Cameron je na izredni seji parlamenta ostro obsodil nasilje na britanskih ulicah in dejal, da zanj ne obstaja nikakršno opravičilo. Prepričan je, da izgredi nimajo nič skupnega s politiko ali protesti, temveč je izgrednike motivirala zgolj kraja. Priznal je tudi nekatere začetne napake policije pri soočanju z nasiljem.

Da bi preprečili nove izgrede, bo tudi v naslednjih dneh na ulicah Londona ostalo okoli 16.000 policistov, je napovedal Cameron, ki je nagovoril parlament ob začetku zasedanja, na katero je spričo najhujšega nasilja na Otoku v več desetletjih poklical poslance z dopusta.

Ob tem je priznal, da je za varnost na ulicah v ponedeljek, ko je nasilje doseglo vrhunec, skrbelo "veliko premalo" policistov, taktika, ki so jo uporabili, pa ni delovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prihodnje bo britanska policija imela več manevrskega prostora pri odločitvah. Tako bo policistom med drugim dovoljeno, da zamaskiranim nasilnežem odstranijo obrazne maske, je dejal po poročanju nemška tiskovne agencije dpa.

V okviru ukrepov za obnovo po izgredih in preprečitev podobnih dogodkov v prihodnosti je Cameron tudi pozval lokalne oblasti, naj izselijo kriminalce iz socialnih stanovanj. Za nasvet, kako se boriti proti tolpam, pa se je pripravljen obrniti tudi na ameriška mesta, kot je Boston, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Potem ko je Cameron že odobril uporabo vodnih topov in plastičnih nabojev, je danes prvič izpostavil tudi možnost, da bi v primerih tovrstnih izgredov v prihodnje na pomoč poklicali vojsko. Omenil je tudi možnost policijske ure.

"Moja odgovornost je, da poskrbim za to, da preučimo sleherno možnost - vključno s tem, ali obstajajo naloge, ki bi jih lahko prevzela vojska in s tem prihranila več policistov za prve vrste," je dejal Cameron. Poudaril je, da tega ne namerava "niti danes niti jutri", v primeru nuje pa ta možnost obstaja.

"Svetu moramo pokazati, da tisti, ki stojijo za tem nasiljem, v ničemer ne predstavljajo naše države," je še poudaril Cameron v odzivu na zaskrbljenost številnih Otočanov glede podobe, ki jo bo nasilje poslalo svetu pred olimpijskimi igrami leta 2012 v Londonu.

"Leto dni pred olimpijskimi igrami moramo pokazati, da Velika Britanija ni dežela uničenja, temveč dežela, ki gradi ... ki ne gleda nazaj, temveč vedno naprej," je še miril Cameron, ki je zatrdil, da vlada dela vse za povrnitev reda po izgredih, ki so pretresli državo.

V štirih dneh nasilnih izgredov v več britanskih mestih je nastala tudi velika gmotna škoda, ki bo po navedbah premiera znašala okoli 228 milijonov evrov. Napovedal je tudi oblikovanje okoli 22 milijonov evrov težkega državnega sklada za prizadete občine in mestne predele. Sredstva bodo namenjena čiščenju in popravilom.

Izgredi so sicer doslej zahtevali štiri smrtne žrtve, policija pa je v štirih dneh nasilja aretirala več kot 1200 ljudi. Za širjenje nemirov so izgredniki uporabili tudi spletne družabne strani, kot sta Twitter in Facebook. Kot je dejal Cameron, vlada, policija in obveščevalne službe razmišljajo, ali so morda potrebne omejitve na tovrstnih straneh.