c S

Društvo za osvoboditev živali za uvedbo trošarin na živila živalskega izvora

11.08.2011 14:47 Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je na ministrstvo za zdravje poslalo predlog, da v okviru nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020 uvede trošarine na živila živalskega izvora. Po mnenju društva ta živila namreč sodijo med nezdravo hrano, saj da so rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni.

Poleg tega je proizvodnja teh živil škodljiva za okolje (pesticidi in druga strupena sredstva) in podnebje (toplogredni plini), je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Vlado Began iz društva.

Zato so ministrstvu predlagali, naj dokument o nadgradnji zdravstvenega sistema, ki se pripravlja, dopolni tako, da bodo vanj vključene tudi trošarine za živila živalskega izvora. Društvo predlaga, naj bodo v trošarini zajeti vsi zdravstveni, okoljski, podnebni in drugi stroški, ki jih povzročajo živila živalskega porekla.

"Trošarina naj bi bila tako visoka, da se pokrijejo vsi stroški," je poudaril Began in menil, naj to plačujejo tisti, ki ta živila uživajo. Kolikšni so ti stroški, Began ni znal navesti, saj, kot je pojasnil, v društvu za to niso usposobljeni. Ima pa država "v rokah vse podatke in strokovni kader, ki lahko to izračuna", je dejal.

Odgovora z ministrstva na društvu po njegovih besedah sicer še niso dobili, a upajo, da jim bo ministrstvo prisluhnilo.

V luči sezone kasaških dirk je društvo na Veterinarsko upravo RS (Vurs) naslovilo predlog, da naj na vsako dirko pošlje svojega inšpektorja, ki bi spremljal dirke. Po Beganovih navedbah namreč na dirkah prihaja do bičanja in stiskanja konj, kar je v nasprotju z zakonom o zaščiti živali. Zato so Vursu predlagali, naj uvede inšpekcijski postopek, če inšpektor na dirkah zazna bičanje konj ali kakšne druge nepravilnosti.

Ravno tako so na šentjernejsko občino naslovilo predlog, naj preneha biti pokrovitelj teh dirk, ne glede na to ali so dirke v Šentjerneju ali kje drugje. Zaščita živali bi morala biti posebej prisotna pri osebah javnega prava, je še dejal varuh pravic živali pri društvu Began.