c S

Sodišče zadržalo prodajo parcel v Ankaranu

11.08.2011 14:47 Koper, 11. avgusta (STA) - Predstavniki krajevne skupnosti Ankaran so med potekom javne dražbe nepremičnin v lasti koprske občine prejeli začasno odredbo Upravnega sodišča v Ljubljani, s katero se zadrži dražbo v delu, ki se nanaša na nepremičnine na območju Ankarana. Zanje sicer nihče ni plačal zahtevane varščine, kar je bil pogoj za sodelovanje na dražbi.

Tako do prodaje spornih zemljišč tudi brez odločitve sodišča na današnji dražbi ne bi prišlo.

Podpredsednica krajevne skupnosti Ankaran Barbara Švagelj, ki je pred samo dražbo skupaj s somišljeniki ponovno opozorila zbrane interesente, da bodo morebitno prodajo nepremičnin v Ankaranu izpodbijali z vsemi pravnimi sredstvi, je opozorila na pomen odločitve sodišča.

Kot je povedala medijem ob robu današnje dražbe, ta odločitev namreč pomeni, da se na sodišču strinjajo z njihovim pogledom, da je imetje občine Ankaran "zamrznjeno do konstituiranja občine" in da z njim Mestna občina Koper ne more prosto razpolagati in ga prodajati.

Ne glede na to, da interesa za nakup na današnji dražbi ni bilo, Švagljeva opozarja, da to "ne spremeni dejstva, da je hotela občina Koper te parcele prodati".

Ocenila je še, da so k nezainteresiranosti za nakup parcel v Ankaranu morda delno vplivali njihovi pozivi, delno pa gre to pripisati relativni nezanimivosti ponujenih parcel.

Kot izhaja iz sklepa Upravnega sodišča v Ljubljani, ki ga je medijem posredoval predsednik krajevne skupnosti Ankaran Gregor Strmčnik, je to upoštevalo odločbo ustavnega sodišča, s katero je bila ustanovljena občina Ankaran. Pri tem so zapisali, da se premoženje občine, ki se razdeli na dvoje ali več novih občin, razdeli sporazumno.

"Dokler župani ne sklenejo sporazuma, opravljajo le posle rednega upravljanja s še nerazdeljenim skupnim premoženjem organi občine, na kateri je skupno premoženje," piše v obrazložitvi sodišča.

Dražba nepremičnin na območju Ankarana pa nasprotno "ne predstavlja poslov rednega upravljanja s premoženjem, marveč posle razpolaganja s premoženjem Občine Ankaran". Z morebitno prodajo teh nepremičnin pa bi po presoji sodišča tožniku, svetu krajevne skupnosti Ankaran, "nastala težko popravljiva škoda".

Zoper sklep sodišča, ki nosi datum 10. avgust, je dovoljena pritožba v roku treh dni od prejema pisnega odpravka sklepa.

Iz koprske občine so že sporočili, da se bodo zoper začasno odredbo sodišča pritožili. Po njihovih podatkih so na dražbi sicer prodali nepremičnine v skupni izklicni ceni 1.474.657 evrov in zanje iztržili 1.771.806 evrov. Neprodane nepremičnine bo občina ponovno uvrstila na naslednjo javno dražbo.

Koprska občina je na današnjo dražbo sprva uvrstila kar 62 različnih nepremičnin na območju celotne občine. Največ prahu sta dvignili nameri po prodaji zemljišč na območju krajevne skupnosti Ankaran in zemljišč na območju koprskega pristanišča. Po opozorilu ministrstva za promet je koprska občina slednje umaknila iz seznama, prodaji ankaranskih parcel pa so vseskozi nasprotovali pobudniki ustanovitve občine Ankaran. To je ustavno sodišče formalno ustanovilo junija letos, občinske organe pa naj bi občina dobila šele leta 2014.

Sicer pa je občini danes med drugim uspelo prodati nekaj drugih nepremičnin. Zanimivi sta bili predvsem prodaji nepremičnin v Semedeli.

Prva parcela v izmeri 845 kvadratnih metrov z izklicno ceno 211.000 evrov je po večkratnem višanju nazadnje šla v roke Samiju Ayariju za skoraj dvakratno ceno, natančneje 420.000 evrov brez davka. Za isto parcelo se je potegovala tudi Monika Zupanc Jelinčič, sicer soproga predsednika SNS Zmaga Jelinčiča.

Kot je medijem povedal Ayari, parcele ne namerava prodati, imeli pa naj bi jo "za družino". Na vprašanje, ali bo na tej parceli nekega dne plaža, je odgovoril zgolj: "Upamo."

Jelinčičeva pa je za 576.000 evrov kupila drugo parcelo v Semedeli v izmeri 2211 kvadratnih metrov, katere izklicna cena je bila 552.000 evrov. O razlogih za nakup Jelinčičeva ni želela dati nobenih izjav.