c S

Kosovski Srbi odstranili večino barikad

11.08.2011 13:26 Kosovska Mitrovica, 11. avgusta (STA) - Kosovski Srbi so v sredo odstranili večino cestnih barikad, ki so jih postavili konec julija po poskusu uradne Prištine, da bi uvede bojkot na uvoz blaga iz Srbije. Ostala je le še barikada v kraju Rudare. Sicer pa je noč minila mirno in brez incidentov, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Drugod v bližini prehodov Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo so barikade odstranili, promet pa sedaj poteka normalno, predvsem za vozila mednarodnih sil Kfor. Kosovski Srbi so sicer napovedali spremljanje prometa na cestah na severu, da bi preprečili morebitno prerazporejanje albanskih policistov ali carinikov na območju.

Kot je v sredo v Kosovski Mitrovici ocenil poveljnik Kforja, general Erhard Bühler, se položaj na severu Kosova umirja, izrazil pa je pričakovanje, da se bo sporazum, ki so ga dosegli konec prejšnjega tedna, začel kmalu polno izvajati.

O usodi dogovora, ki so ga predstavniki Srbije z Bühlerjem sklenili v petek, uradna Priština pa ga je podprla, morajo sicer odločiti še v štirih občinah na Severu Kosova (Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan in Zubin Potok). Do tega bi moralo priti že v torek na skupni seji, a so sejo hitro prekinili, težko pričakovane odločitve pa ni bilo.

O dogovoru naj bi zdaj odločala vsaka občina posebej, a večina cestnih zapor je bila kljub temu že odstranjena.

Vodja srbske pogajalske skupine v dialogu s Prištino Borislav Stefanović je za srbski Blic že ocenil, da je kriza na Kosovu končana in da se bodo lahko zdaj posvetili nadaljevanju dialoga v Bruslju, ki je napovedano za 5. september.

Pri tem je Stefanović ponovno menil, da bi lahko v dialogu rešili vprašanje carinskih pečatov, čeprav Srbija ne bo nikoli pristala, "da bi Priština vzpostavila svoje institucije na severu Kosova, niti da bi Srbijo pregnali s Kosova". "To je naša rdeča črta," je poudaril.

Kriza na severu Kosova je izbruhnila po tem, ko je skušala Priština 25. julija s posebnimi policijskimi enotami prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo. Na teh prehodih se namreč ni izvajal julija uveden embargo na uvoz iz Srbije.

Lokalni Srbi so se temu uprli in postavili cestne barikade. Kosovski specialci so se sicer umaknili, a so se razmere nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, v Prištini pa na to niso hoteli pristati.

Konec minulega tedna doseženi dogovor predvideva odprtje spornih mejnih prehodov za potniški promet in hkratno prepoved prevoza blaga. Na mejnih prehodih naj bi izvajanje nadzora znova začasno prevzeli pripadniki Kforja, lokalni Srbi pa naj bi odstranili blokade cest.