c S

Zaradi lepljenja protiromskih napisov v Lendavi bodo ovadili tri ljudi

11.08.2011 13:25 Murska Sobota/Lendava, 11. avgusta (STA) - Murskosoboški kriminalisti in lendavski policisti so odkrili storilce, ki naj bi v juliju izdelali in na več mestih v Lendavi nalepili plakate s sovražno vsebino, uperjeno proti romski skupnosti. Proti trem osumljencem bo policija podala kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Po navedbah policije so dejanja utemeljeno osumljeni polnoletna oseba z območja Maribora, ki začasno biva na območju Upravne enote Lendava, in dva mladoletnika z lendavskega območja.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti bo zoper vse tri osumljence podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Na lendavskih ulicah se je sredi julija pojavilo več plakatov oziroma nalepk z napisom "Cigani raus" z dodanim neonacističnim križem. Dejanje so tedaj odločno obsodili tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik in predsednik državnega zbora Pavel Gantar ter predsednik Zveze Romov Slovenije Jožko Horvat - Muc.