c S

EU za omejitev prostega pretoka romunskih delavcev v Španiji

11.08.2011 13:22 Bruselj, 11. avgusta (STA) - Evropska komisija je odobrila zahtevek Španije, da se zaradi "resnih motenj trga dela" do 31. decembra prihodnje leto ta omeji za romunske delavce. Stalno povečevanje romunskih rezidentov v Španiji in njihova visoka stopnja brezposelnosti sta vplivala na zmogljivost Španije, da bi sprejela nove delavce, navaja komisija.

Za začasno omejitev je Španija zaprosila 28. julija. Komisija svojo odločitev opira tudi na doslej največji upad bruto domačega proizvoda Španije (za 3,9 odstotka med letoma 2008 in 2010), zaradi katerega je od maja lani brezposelnost narasla na več kot 20 odstotkov. To je najvišja stopnja brezposelnosti v EU.

Analiza komisije je pokazala tudi, da je v Španiji živeče romunske državljane brezposelnost močno prizadela, saj jih je kar 30 odstotkov brezposelnih. V prvem četrtletju letos se je število zaposlenih romunskih delavcev zmanjšalo za skoraj 24 odstotkov. "Kljub temu, da se je število romunskih državljanov, ki iščejo delo v Španiji, v zadnjih letih najverjetneje zaradi gospodarske recesiji zmanjšalo, je dotok še vedno velik," ugotavlja komisija.

"Ta odločitev je bila sprejeta zaradi zelo specifičnega stanja na področju zaposlovanja v Španiji. Prepričan sem, da omejevanje prostega pretoka evropskih delavcev praviloma ni odgovor na visoko brezposelnost. Osredotočiti se moramo na ustvarjanje novih delovnih mest," je ob tem dejal evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Laszlo Andor.

Omejitve sicer ne bodo veljale za romunske državljane, ki so na španskem trgu dela že dejavni. Evropska komisija pa bo natančno spremljala razmere v Španiji in bo lahko svoj sklep spremenila ali razveljavila, kadar koli se ji bo zdelo primerno.