c S

Državna revizijska komisija sprožila postopek revizije najema stavbe NPU

11.08.2011 13:27 Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Državna revizijska komisija je na podlagi prijave NSi sprožila postopek revizije najema stavbe za NPU, so za STA potrdili na komisiji. Najem je namreč prejel negativno mnenje računskega sodišča, protikorupcijska komisija pa je ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na notranjem ministrstvu pri najemu ustreza definiciji korupcije.

Zunajparlamentarna NSi je v sredo zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, ki je isti dan nepreklicno odstopila s svojega položaja, vložila prijavo na prekrškovni organ Državne revizijske komisije.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, pričakujejo, da bo prekrškovni organ v čim krajšem času začel postopek ugotavljanja prekrška zoper ministrstvo za notranje zadeve in odgovorno osebo ter uvedel ustrezno sankcijo. V NSi so namreč prepričani, "da moramo biti vsi enaki pred državo in zakoni, tudi ministrica, če želimo graditi pravno državo".

Glede na ugotovljene nepravilnosti računskega sodišča pa v stranki pričakujejo, da bo prekrškovni organ Kresalovi zaradi nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, v skladu z zakonom izrekel globo in ji za dobo treh let prepovedal odločati ali na kateri koli drug način sodelovati v postopku javnega naročanja.

Kresalova je nepreklicno odstopila po sredini objavi načelnega mnenja protikorupcijske komisije, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu za notranje zadeve pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije.

Sicer pa je že dan prej računsko sodišče ministrstvu za notranje zadeve izdalo negativno mnenje v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU na Dimičevi in najema stavbe na Litostrojski v Ljubljani. Kresalova je zato tudi takrat premieru Borutu Pahorju ponudila odstop, ki pa ga ta ni sprejel.

Odstop Kresalove v strankah večinoma pozdravljajo, premier pa, kot je sporočil, odločitev razume in jo spoštuje.