c S

Preiskovalci vse bolj prepričani, da je Breivik deloval sam

11.08.2011 08:00 Oslo, 10. avgusta (STA) - Norveški preiskovalci so vse bolj prepričani, da je Anders Behring Breivik, avtor terorističnih napadov, v katerih je v Oslu in na otoku Utoya minuli mesec življenje izgubilo 77 ljudi, napada načrtoval in izpeljal sam, je danes na novinarski konferenci sporočil norveški tožilec Christian Hatlo.

Po Hatlovih navedbah je policija po 40 urah izpraševanja skoraj povsem prepričana, da je Breivik deloval sam, videti pa je tudi, da govori resnico, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Policija je namreč preverila večino njegovih navedb o napadih, pri tem pa niso odkrili "še nobene neposredne laži". Breivik naj bi bil tudi še naprej pripravljen sodelovati s policijo.

Breivik je 22. julija v bližini vladne stavbe v središču Osla najprej sprožil eksplozijo bombe, v kateri je bilo ubitih osem oseb, zatem pa se je podal še na strelski pohod na tabor podmladka norveške laburistične stranke na otoku Utoya nedaleč stran od prestolnice, kjer je ubil 69 ljudi, večinoma mladih.

V četrtek naj bi norveška policija odprla tudi posebno telefonsko linijo, na kateri se lahko žrtve in priče napada v Oslu registrirajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob tem je vodja celotne preiskave John Roger Lund povedal, da za žrtev velja "vsakdo, ki je bil v neposredni bližini bombe".

19. in 20. avgusta pa naj bi otok Utoya obiskali preživeli v tamkajšnjem napadu ter sorodniki in bližnji v napadu preminulih žrtev. Namestnik direktorja Direktorata za civilno zaščito in krizno načrtovanje Per Kristian Brekke je ob tem povedal, da pričakujejo veliko zanimanje, oba obiska otoka pa bosta za medije zaprta.

21. avgusta v Oslu sicer načrtujejo državno spominsko slovesnost, s katero bodo obeležili zaključek obdobja žalovanja, še navaja dpa.