c S

Hrvaško pravosodno ministrstvo: Nepremičnine v Dajli nazaj državi

11.08.2011 07:56 Zagreb, 10. avgusta (STA) - Hrvaško pravosodno ministrstvo je razveljavilo sklep istrske županije, v skladu s katerim je poreško-puljska škofija dobila v last nekdanji benediktinski samostan v Dajli pri Novigradu. Hrvaška država se bo tako lahko v zemljiško knjigo vpisala kot lastnik spornih nepremičnin, poročajo hrvaški mediji.

Pravosodno ministrstvo je v postopku upravnega nadzora ugotovilo, da je sklep istrske županije iz leta 1999, v skladu s katerim je cerkev dobila nepremičnine v Dajli, ničen, saj tega primera ne bi smela reševati v skladu z zakonom o odškodninah za premoženje, odvzeto v času nekdanje Jugoslavije, ker je bilo to vprašanje rešeno z meddržavnim sporazumom.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, so bili s tem razveljavljeni vsi pravni učinki, ki so nastali kot posledica tega sklepa. Na podlagi odločitve pravosodnega ministrstva se bo lahko hrvaška država v zemljiško knjigo vpisala kot lastnica nepremičnin v Dajli.

Zaplet v zvezi z omenjenimi nepremičninami je nastal, ko je papež Benedikt XVI. odločil, da mora poreško-puljska škofija samostan in zemljišče v Dajli vrniti italijanskim benediktincem iz Abbazie di Parglia pri Padovi in jim izplačati štiri milijone evrov odškodnine.

Poreško-puljski škof Ivan Milovan se je temu uprl, v spor pa se je vpletla tudi politika. Hrvaški državni vrh je opozoril, da je italijanski red že dobil odškodnino za odvzeto premoženje na podlagi osimskih sporazumov, premierka Jadranka Kosor pa je papeža pozvala, naj znova preuči svojo odločitev.