c S

Poslabšanje gospodarske klime v območju evra

10.08.2011 12:56 München, 10. avgusta (STA) - Gospodarska klima v območju evra se je v tretjem letošnjem četrtletju prvič od začetka leta 2009 poslabšala in se nahaja le še rahlo nad dolgoletnim povprečjem, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Predvsem se je močno znižala ocena pričakovanj za prihodnjih šest mesecev.

Kazalec gospodarske klime v območju z evrom se je v tretjem trimesečju oblikoval pri 110,6 točke, kar je 4,1 točke več kot v tretjem četrtletju lani, a 8,3 točke manj kot v drugem četrtletju letos. Najnovejši podatki kažejo, da območje evra čakajo težki časi, navaja inštitut.

Ocena trenutnega stanja se je nekoliko poslabšala, in sicer se je indeks glede na predhodno četrtletje znižal za 2,8 točke na 156,6 točke. Gospodarski položaj so kot odličen označili anketirani v Nemčiji, kot dober pa v Avstriji, na Finskem in v Estoniji. Da je položaj zadovoljiv, so ocenili vprašani v Franciji, na Nizozemskem in Slovaškem.

Ocena trenutnega položaja se je najbolj poslabšala na Cipru, katerega okolje so - skupaj z italijanskim - strokovnjaki označili za neugodnega. Irska, Španija in Portugalska so si prislužile še slabše ocene kot v predhodnem četrtletju, in sicer je gospodarski položaj v teh državah zelo šibek. Ponovno je bila najslabše ocenjena Grčija.

Indeks, ki meri pričakovanja za prihodnjih šest mesecev, pa se je znižal za 11,5 točke na 83,6 točke. Poslabšanje razmer je pričakovano v številnih državah, medtem ko se pričakovanja za Španijo, Irsko in Francijo izboljšujejo. V Estoniji, na Slovaškem in v Sloveniji so pričakovanja za prihodnje polletje še naprej pozitivna.

V območju evra se krepijo pričakovanja glede inflacije - ta naj bi letos znašala 2,6 odstotka. Ob tem manj strokovnjakov kot v drugem letošnjem četrtletju pričakuje zvišanje obrestnih mer v prihodnjih šestih mesecih. Evro je po njihovih ocenah v primerjavi z dolarjem rahlo precenjen, kljub temu pa naj bi se dolar v prihodnjih šestih mesecih v primerjavi s skupno evropsko valuto še nekoliko pocenil.