c S

V SVLR poudarjajo, da trenutno ni nevarnosti za izgubo sredstev EU

10.08.2011 11:33 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - V službi vlade za lokalno samoupravo poudarjajo, da trenutno ni nevarnosti za izgubo sredstev EU, česar se bojijo poslanci SLS. Slovenija z vidika obveznosti črpanja evropskih sredstev po posameznih letih (t.i. pravilo n+3/n+2) namreč že v tem trenutku presega cilje, napovedane za konec leta 2011, so zapisali.

"Do konca leta 2011 moramo v proračun povrniti 645 milijonov evrov, do konca leta 2012 pa še dodatnih 660 milijonov evrov. Do danes smo v slovenski proračun povrnili že več kot milijardo evrov," navajajo v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (SVLR). "Ob teh številkah lahko z gotovostjo trdimo, da nevarnosti za izgubo sredstev do konca leta 2012 ni," dodajajo.

Kot so zapisali, drži, da je treba do konca leta 2013 razpisati in dodeliti vsa sredstva, ni pa nevarnosti, da se to ne bi zgodilo. Navajajo, da je do danes sklenjenih pogodb v vrednosti 2,7 milijarde evrov, razpisanih sredstev pa za 3,2 milijarde evrov, kar predstavlja preko 56 oz. 78 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev.

Za prihodnji dve leti in pol so instrumenti za dodelitev sredstev v vrednosti preostale milijarde evrov že načrtovani po posameznih ministrstvih, zato v službi ocenjujejo, da težav tu ni pričakovati.

Glede zaskrbljenosti SLS nad zniževanjem sredstev za sofinanciranje investicijskih projektov v občinah pojasnjujejo, da se sredstva v predlogu rebalansa proračuna za leto 2011 v delu prenašajo v leto 2012, kar bo privedlo do spremembe dinamike financiranja investicij.

SVLR bo predvidoma jeseni objavila javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve "Regionalni razvojni programi" razvojne prioritete "Razvoj regij" v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013.

Poziv še ni objavljen, ker so najprej želeli zaključiti peti javni poziv, da bodo v naslednjem lahko razpisali vsa še neporabljena sredstva. Tako bo v naslednjem javnem pozivu upravičencem na voljo predvidoma več kot 100 milijonov evrov, ki jih bodo lahko koristili v letih 2012, 2013 in 2014.

SVLR poudarja, da na slabšo realizacijo črpanja sredstev iz kohezijskega sklada oz. Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture opozarja tudi sama. V primeru večjih zaostankov bo jeseni predlagala ustrezno prerazporeditev na druga področja.

Opozarjajo še, da tudi najaktualnejši podatki Evropske komisije o črpanju evropskih sredstev Slovenijo še naprej uvrščajo med najuspešnejše države članice. Glede na počrpana sredstva je šesta najuspešnejša med 27 državami članicami, so še navedli v SVLR.

Poslanci SLS so v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri bi obravnavali problematiko črpanja evropskih sredstev. Opozorili so, da obstaja velika nevarnost izgube dela uspešno izpogajanih sredstev EU.