c S

Na Otoku že četrto noč zapored izgredi; v Londonu mirno

10.08.2011 08:30 London, 10. avgusta (STA) - Najhujši izgredi v zadnjih desetletjih na Otoku so se v noči na danes nadaljevali, a tokrat ne v Londonu, temveč v drugih mestih, predvsem Manchestru in industrijskem Midlandsu. Najhuje je bilo v Manchestru, tretjem največjem britanskem mestu, kjer je več sto mladih nasilnežev razbijalo izložbe in plenilo trgovine.

Policija ocenjuje, da gre za najhujše izgrede v 30 letih v tem mestu na severozahodu Anglije. Neka trgovina je bila celo požgana, nasilneži s šali in kapami čez obraze pa so med drugim vdrli v glavno nakupovalno središče v središču mesta in ga izropali.

Drugod, med drugim v mestih West Bromwich in Wolverhampton v osrednji Angliji, so zakriti izgredniki zažigali zgradbe, v bližini Nottinghama pa so z zažigalnimi bombami obmetavali neko policijsko postajo. O ranjenih sicer niso poročali, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Drugo noč zapored je bilo nemirno tudi v Birminghamu in Liverpoolu, kjer se je kakih 200 nasilnežev s policisti spopadlo s pirotehničnimi sredstvi.

A v Londonu, kjer so oblasti v torek skoraj potrojile število policistov, izgredov danes ponoči ni bilo, še poroča AFP. Policisti v prestolnici so bili na morebitno četrto zaporedno noč izgredov sicer dobro pripravljeni. Namesto na dosedanjih 6000 jih je bilo na ulicah kar 16.000. Številne trgovine so se iz strahu pred nasiljem zaprle predčasno.

V skupnosti Southall na zahodu Londona je noč na ulicah preživelo več sto sikhov, ki so se odločili, da sami zavarujejo svojo sosesko pred morebitnim nasiljem in plenjenjem. Med drugim so organizirali patrulje na motorjih ter nadzorovali tamkajšnjo železniško postajo. V Elthamu na jugu Londona so se za podobno akcijo odločili tamkajšnji nogometni navijači, o kakih 200 lokalnih prebivalcih, ki so vzeli stvari v svoje roke, pa AFP poroča tudi iz Enfielda na severu prestolnice.

Od sobote, ko je nasilje izbruhnilo, so britanski policisti po poročanju ameriške tiskovne agencije AP aretirali že okoli 1100 ljudi, od tega okoli 770 v Londonu. Ranjenih je bilo 111 policistov in 14 civilistov.