c S

Protikorupcijska komisija danes dokončno o sumu korupcije pri najemu stavbe za NPU

10.08.2011 11:22 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije bo po negativnem mnenju notranjemu ministrstvu, ki so ga na računskem sodišču predstavili v torek, danes sprejela dokončno odločitev glede suma korupcije uradnih oseb na tem ministrstvu pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad. Primer so začeli preiskovati na podlagi več prijav iz začetka leta 2010.

Kot so v torek po predstavitvi revizijskega poročila pojasnili na protikorupcijski komisiji, bo del revizije, ki se nanaša na kršitve zakona o javnem naročanju, pomemben element pri odločitvi komisije.

Pobudo za izvedbo revizije v zvezi z najemom poslovnih prostorov ministrstva za notranje zadeve je komisija, ki se je z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ukvarjala že na več sejah, računskemu sodišču poslala maja lani. Prijavitelji, ki so prijave podali januarja in februarja lani, so menili, da je prišlo pri postopku najema poslovnih prostorov do neustreznih ravnanj, ker odgovorne uradne osebe ministrstva niso ustrezno objavile in izvedle postopka naročanja, so pojasnili na protikorupcijski komisiji.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, tudi nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu, se je iz obravnave in odločanja v tej zadevi izločil.

Računsko sodišče je v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavb na Dimičevi ulici in na Litostrojski cesti v Ljubljani, ki zajema delovanje notranje ministrice Katarine Kresal in njenega predhodnika Dragutina Mateja, ministrstvu izreklo negativno mnenje. Kot ugotavlja, je ministrstvo ravnalo v nasprotju z več zakoni. Kresalova je v torek že ponudila odstop, a so iz premierovega kabineta sporočili, da ga predsednik vlade Borut Pahor ne bo sprejel.