c S

Preiskava: 29-letnik iz Tottenhama ni streljal na policijo

10.08.2011 08:26 London, 09. avgusta (STA) - Britanec Mark Duggan, čigar smrt je sprožila izgrede v Veliki Britaniji, ni streljal na policijo, so pokazali danes objavljeni izsledki preiskave. Kot je sporočil Scotland Yard, na prizorišču streljanja, v katerem je policija v četrtek ubila Duggana, niso našli nabojev iz orožja 29-letnika iz Tottenhama, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija je po incidentu najprej sporočila, da je začel streljati Duggan, policisti pa so delovali v samoobrambi. 29-letnik je bil ustreljen v prsi, medtem ko je sedel v taksiju.

Danes so pojasnili, da niso našli dokazov, da je 29-letnik streljal. Obdukcija pa je pokazala, da je bil ustreljen dvakrat, v prsi in desno roko. Obakrat naj bi ga ustrelil isti policist, izhaja iz rezultatov preiskave.

Na prizorišču incidenta so v policijskem radiu našli en naboj, poleg tega pa še pištolo, ki ni policijska. Neodvisna policijska komisija za obravnavo pritožb je danes pojasnila, da je bil naboj policijski in izstreljen iz policijske pištole, medtem ko druga pištola, ki so jo našli na prizorišču, v incidentu ni bila uporabljena. Policija bo opravila še dodatne preiskave.

Sorodniki Duggana, ki je bil po navedbah policije povezan s kriminalnimi in mamilarskimi združbami, dvomijo v "policijsko različico" četrtkovega incidenta, zato so v soboto pozvali k demonstracijam proti policiji. Shod pred policijsko postajo v Tottenhamu na severu Lonodona je prerasel v množične nasilne izgrede, ki so se najprej razširili v druge predele Londona, nato pa še v druga britanska mesta. Izgredi so tudi že zahtevali prvo smrtno žrtev.